<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

California vil forby salg av fossilbiler

Delstaten på USAs vestkyst vil fase ut salget av bensin-, diesel- og hybridbiler for å bli utslippsfri innen 2035.

    Publisert 24. sep. 2020 kl. 06.46
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 192 ord
    GUVENØR I CALIFORNIA: Gavin Newsom. Foto: Bloomberg

    California-guvernør Gavin Newsom kunngjorde onsdag lokal tid det hårete målet i kampen mot dårlig luftkvalitet og klimaendringer.

    – Dette er det mest kraftfulle virkemiddelet delstaten vår kan ta i bruk for å bekjempe klimaendringer, sa Newsom etter å ha skrevet under på handlingsplanen.

    Newsom har gjentatte ganger sagt at klimaendringer er en viktig årsak til skogbrannene som herjer i California.

    – I mange tiår har vi tillatt biler å forurense luften som våre barn og familier puster. Du fortjener å ha en bil som ikke gir barna dine astma. Bilen din bør ikke gjøre skogbranner verre eller forårsake dager med røykfull luft, sa han videre.

    Målet er at alle biler solgt i California om 15 år skal være utslippsfrie. Videre skal tyngre kjøretøy og lastebiler bli utslippsfrie innen 2045 der det mulig å gjennomføre. Det legges derimot ikke ned forbud mot å eie en bil med forbrenningsmotor, men det blir ulovlig å selge den videre.

    Den ambisiøse planen kan bli utfordret av Trump-administrasjonen. Fordi California har slitt med dårlig luftkvalitet i mange år, har delstaten fått lov til å ha strengere retningslinjer enn den føderale regjeringen.

    Trump-administrasjonen mener på sin side at utslippskravene i California ødelegger for industrien.

    (©NTB)