Polens president har fått corona

Polens president Andrzej Duda har blitt smittet av coronaviruset, samtidig som tusenvis av polakker protesterer mot smittetiltak. 

SMITTET: Polens president Andrzej Duda Foto: Dreamstime
Politikk

Samtidig som politiet bruker tåregass for å bryte opp protester, annonserer polske myndigheter at presidenten har blitt smittet. Det melder Reuters.

– Jeg har ingen symptomer og føler meg bra. Jeg vil være i isolasjon sammen med min kone og kommer til å jobbe hjemmefra, sier Duda til polsk TV. 

Polen har, som de fleste andre europeiske land, opplevd en kraftig smitteoppblomstring. Myndighetene innførte nye tiltak lørdag, noe som opprører tusenvis av polakker. Med bannere som "La oss jobbe og bestemme selv" og uten munnbind har de tatt til gatene for å protestere. 

– Selvfølgelig er det et virus, men det de gjør er galt, sier Olga, en 30 år gammel kvinne til Reuters. 

Demonstrasjoner er som følge av smittesituasjonen midlertidig forbudt i Polen. Politiet brukte tåregass opp til flere ganger, og en talsmann for politiet i Warzawa hevder at det var flere mennesker som var aggressive.

Kan ha smittet tennisstjerne

Duda har møtt med mange mennesker som nå havner i karantene. En av disse er tennisstjerne Iga Swiatek, som i en Twitter-melding sier at hverken hun eller noen på laget hennes har symptomer, og at de vil teste seg regelmessig. 

Smittetiltakene i Polen er strengere enn de norske, og samlinger med mer enn fem mennesker er nå forbudt. Myndighetene har fått kritikk av opposisjonen for å ikke være godt nok rustet for en ny smittebølge, og Lov og orden-partiet som Duda representerer (PiS)  faller på meningsmålinger. 

andrzej duda
Nyheter
Politikk