<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her avgjøres trolig valget nå

Trass i et stort tap i Florida, kan Joe Biden fortsatt vinne valget. Tre delstater i Midtvesten som Hillary Clinton tapte i 2016, kan bli avgjørende. 

    Publisert 4. nov. 2020 kl. 14.06
    Oppdatert 4. nov. 2020 klokken 14.15
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 278 ord
    TELLINGEN: I Philadelphia og en rekke andre byer og delstater telles det poststemmer på harde livet. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

    Etter at Biden vant Minnesota, har han håp om å beholde alle delstatene der Hillary Clinton vant sist. Bare Nevada og Maine står igjen, og der er han i ledelsen. I tillegg har han tatt Arizona, som Donald Trump vant sist.

    Dermed trenger Biden bare å vinne to av de tre rustbeltestatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin for å sikre seg 270 valgmenn og vinne valget, selv om Trump tar Georgia og North Carolina.

    Biden leder i vippestat

    I Wisconsin er 97 prosent av over 3,2 millioner stemmer nå talt opp, og Biden leder med drøyt 20.000 stemmer. I 2016 vant Trump med rundt 22.000 stemmer.

    Til gjengjeld har Trump tilsynelatende en ledelse både i Michigan og Pennsylvania. Her gjenstår imidlertid et betydelig antall forhåndsstemmer og poststemmer. Mange av disse kommer fra storbyene Detroit, Philadelphia og Pittsburgh, der Demokratene tradisjonelt står sterkt.

    Med 86 prosent av stemmene talt opp, leder Trump i Michigan med 49,4 prosent av stemmene, mens Biden har 48,9.

    Det samme gjelder poststemmene i Georgia, der 94 prosent av de stemmene er talt, men der mange av de gjenværende poststemmene kommer fra Atlanta. 

    Men Trump tar ikke lett på tap. Det viste han også i en tale på valgnatten.

    Tok seieren på forskudd?

    – Slik jeg ser det, har vi allerede vunnet, hevdet Trump, som anklaget «en gruppe mennesker» for å svindle det amerikanske folk.

    Trump lovet videre å gå til høyesterett med sitt krav om forkasting av poststemmer, som mange delstater kommer til å bruke flere dager på å telle opp.

    Seks av de ni dommerne i høyesterett regnes som konservative, og tre av dem er utnevnt av Trump selv. Reaksjonene på talen lot derfor ikke vente på seg.

    – Skandaløst, tordnet Bidens valgkampsjef Jen O’Malley Dillon.(©NTB)