<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump kan neppe hindre at Biden vinner

Joe Biden stevner mot seier, og Donald Trump kan ikke beordre høyesterett til å stanse opptellingen av stemmer, slik han synes å tro, mener eksperter.

    Publisert 5. nov. 2020 kl. 13.56
    Oppdatert 5. nov. 2020 klokken 13.57
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 323 ord
    LOVEN: Jusseksperter påpeker overfor Washington Post at høyesterett bare kan behandle visse grunnlovsmessige spørsmål i saker som først er behandlet av lavere rettsinstanser. Foto: Dreamstime

    Trumps vinnersjanser krymper i takt med at de gjenværende poststemmene telles opp i de viktige vippestatene Pennsylvania og Georgia.

    Demokratene oppfordret før valget sine tilhengere til å avgi forhåndsstemme, mens Republikanerne oppfordret til frammøte på valgdagen.

    Særlig i storbyer som Philadelphia og Pittsburgh i Pennsylvania, der demokratene står sterkt, var det mange som forhåndsstemte via posten.

    Både i Pennsylvania og Georgia krymper Trumps forsprang i takt med opptellingen av forhåndsstemmer. Dersom Biden vinner i Pennsylvania, er slaget tapt for Trump.

    – Grunnløse påstander

    Trump har i lengre tid hevdet at kun omfattende valgfusk kan frata ham seieren. Dette gjentok han på valgnatten, der han utropte seg selv til vinner.

    Opptellingen har i så måte vært nedslående for presidenten, og det samme var dommen som utenlandske valgobservatører felte over valget og ham selv.

    – Grunnløse påstander om systematiske mangler, spesielt fra den sittende presidenten, deriblant på valgkvelden, skader befolkningens tillit til demokratiske institusjoner, fastslo lederen for observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Michael Georg Link.

    Må gå sin gang

    Wig kan ikke se at Trump har anledning til å be høyesterett stanse opptellingen av forhåndsstemmer, slik han har gjort.

    – Først må han føre søksmål i hver enkelt delstat. Når de har gått sin gang i rettsvesenet der, kan de kanskje havne i høyesterett, men det er slett ikke sikkert, sier han.

    – Trump kan ikke stoppe opptellingen på noen som helst måte. Hvis det skulle foreligge en eller annen legitim tvist, må den først behandles i en lavere domstol, sier Mjelde.

    Jusseksperter påpeker overfor Washington Post at høyesterett bare kan behandle visse grunnlovsmessige spørsmål i saker som først er behandlet av lavere rettsinstanser.

    I 2000 tok det én måned før kaosvalget i Florida havnet i høyesterett, som utropte George W. Bush til vinner foran Al Gore.

    – Den gang var det snakk om én delstat, nå utfordrer republikanerne resultatet i flere. Det vil ta tid, sier Wig, som minner om at Trump må rydde kontoret innen 20. januar dersom Biden utropes som vinner. (©NTB)