<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FN-sjefen: Verden svikter fatalt i kampen mot klimaendringene

Menneskeheten begår selvmord ved å svikte i kampen mot klimaendringene og fortsette å ødelegge naturen, mener FNs generalsekretær António Guterres.

    Publisert 2. des. 2020 kl. 17.57
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 337 ord
    KLIMAENDRINGER: 2020 var et ekstremt værår, ifølge FN. Her tar en gutt seg fram i flomvann blandet med søppel i Kibera-flommen i Nairobi i mars. Foto: AP

    – Planetens tilstand er ødelagt. Menneskeheten fører krig mot naturen. Dette er suicidalt, sa FN-sjefen i en tale ved Columbia University onsdag.

    To ferske FN-rapporter dokumenterer værrekordene og den økende utvinningen av fossile brennstoff i året som snart er tilbakelagt.

    – Apokalyptiske branner og flom, sykloner og orkaner har i økende grad blitt den nye normalen, sier Guterres.

    Helbredelse i 2021?

    Guterres utfordrer nå verdens ledere til å sørge for at 2021 blir året der menneskeheten forplikter seg til en framtid fri for utslipp som varmer opp kloden.

    Gjenreisingen av samfunnet etter covid-19-pandemien kan gi menneskeheten en ny sjanse til å redde planeten, mener FN-sjefen.

    – Neste år har vi muligheten til å stanse plyndringen og starte på helbredelsen. Covid-helbredelse og reparasjonen av vår planet må være to sider av samme sak, sier Guterres.

    Fossil energi

    Produksjonen av olje, gass og kull må falle med 6 prosent per år fremover hvis verden skal unngå katastrofal global oppvarming, advarer en ny FN-rapport.

    Guterres ber om en reduksjon i bruken av fossile drivstoff og håper FNs digitale klimatoppmøte i Frankrike vil vise en ny vei videre. Det holdes 12. desember på femårsdagen for den historiske Parisavtalen.

    2020 ligger an til å bli et av de tre varmeste årene som noen gang er registrert, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

    – En ny verden er i ferd med å ta form, sier Guterres.

    Overfiske

    – Biomangfoldet bryter sammen. Én million arter risikerer å bli utryddet. Økosystemer forsvinner foran øynene våre. Ørkener brer om seg. Våtmark går tapt. Hvert år mister vi 100 millioner mål med skog.

    – I havene er det overfiske, og de kveles av plastavfall. Karbondioksidet som de absorberer, forsurer sjøene. Korallrevene blekner og dør. Luft- og vannforurensning tar livet av ni millioner mennesker årlig,

    Ingen vaksine

    Dermed må vi ha som aller høyeste prioritet «å slutte fred med naturen», mener Guterres, som advarer:

    – Det finnes ingen vaksiner for planeten.

    Guterres roser de første forpliktelsene om karbonnøytralitet fra Kina, EU, Japan og Sør-Korea og håper bevegelsen blir global.

    – Hvert land, by, finansinstitusjon og selskap må vedta planer for en overgang til nullutslipp innen 2050, fastslår FNs generalsekretær.

    (©NTB)