Frp vil flytte Giek og Eksportkreditt til Ålesund

Fremskrittspartiet vil ha hovedkontoret til Giek og Eksportkreditt, som slås sammen i år, til Ålesund og et avdelingskontor i Bergen.

LOKALISERING: Nå er det på tide at Stortinget skjærer gjennom, og vi håper på støtte til dette representantforslaget, sier Sylvi Listhaug (Frp), som er innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal Foto: Eivind Yggeseth
Politikk

Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) og Eksportkreditt Norge skal slås sammen til én etat senest 1. juli. Målet er å gjøre det enklere for næringslivet å finne fram i det offentlige tilbudet av eksportfinansiering.

Regjeringen har besluttet at den nye virksomheten skal lokaliseres i Oslo. De ser på muligheten for å plassere det i Groruddalen eller andre steder i Oslo hvor slik aktivitet kan være positiv for byutviklingen.

– Det er utrolig at regjeringen er mer opptatt av å bruke Giek/Eksportkreditt som en brikke i byutvikling i Oslo heller enn å flytte virksomheten dit bedriftene som bruker tjenestene, er lokalisert, nemlig til Vestlandet. Nå er det på tide at Stortinget skjærer gjennom, og vi håper på støtte til dette representantforslaget, sier Sylvi Listhaug (Frp), som er innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal, i en epost til NTB.

Frp vil ha institusjonen nærmere miljøene og bedriftene som bruker ordningen mest. Store deler av eksportrettet industri er lokalisert langs kysten. Plassering av kontorene ved kysten vil bidra til styrking av etablerte fagmiljøer, en bedre distriktsprofil på statlige arbeidsplasser, og forsterket bo- og arbeidsmarkedsregioner, mener Frp.

Giek og Eksportkreditt gir ut lån og støtte som skal utløse eksport, til bedrifter og prosjekter. I 2019 hadde Giek eksportgarantier for 83 milliarder kroner, mens det var gitt 65 milliarder i lån fra Eksportkreditt Norge. 

(©NTB)