<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Joe Biden lader kanonen?

2.000 milliarder dollar er et beløp som sirkulerer. Bernie Sanders varsler en «aggressiv» krisepakke.

    Publisert 14. jan. 2021 kl. 08.12
    Oppdatert 14. jan. 2021 klokken 08.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 266 ord
    LANSERER KRISEPAKKE: USAs påtroppende president Joe Biden. Foto: NTB

    USAs påtroppende president Joe Biden vil i dag annonsere en ny stor støttepakke, og ifølge CNN vil denne være på i størrelsesorden 2.000 milliarder dollar. 

    Denne vil komme på toppen av den nylig vedtatte pakken på 900 milliarder dollar. 

    «De nye stimulansene er ventet å inkludere store overføringer til husholdningene og til lokale myndigheter. I så fall betyr det nye, sterke stimulanser til økonomien, som vil skyte fart utover året, gitt at smitten avtar og vaksineringen fortsetter», skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i dagens morgenrapport. 

    Forslaget fra Biden ventes ifølge CNBC å inkludere et løft i direktebetalingene til amerikanere flest fra 600 dollar pr. hode i den allerede vedtatte pakken.

    Må ha 60 stemmer

    Republikanernes Florida-senator Marco Rubio har uttrykt sin støtte til direkteutbetalinger på 2.000 dollar, og er åpen for diskusjoner med sine demokratiske kolleger.

    – Jeg tror pakken vil fokusere på en ny runde direkteutbetalinger, men mindre enn 2.000 dollar som noen i Kongressen tar til orde for. Noen republikanere vil prøve seg, og forhåpentlig kan vi unngå en trenering fra Republikanerne i Senatet, skriver politisk analytiker Tom Block i en e-post til CNBC.

    For å unngå en slik trenering, trenger Bidens pakke 60 stemmer i Senatet.

    Aggressiv Sanders

    Global sjefstrateg Stephen Innes i Axi utelukker ikke at Kongressen kan vedta en mye større pakke enn folk ser for seg, og trekker frem at Bernie Sanders ser ut til å bli ny leder i Senatets budsjettkomité.

    Innes viser til et intervju med New York Times, der Sanders gjør det klart at han ikke vil lide av beslutningsvegring i håndteringen av krisen. 

    – Sett en strek under ordet aggressiv. Start der, sier Sanders.