<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Joe Bidens krisepakke: 16.000 milliarder kroner

I denne krisesituasjonen har vi ikke råd til å la være å handle, sa påtroppende president Joe Biden da han presenterte sin økonomiske handlingsplan torsdag.

    Publisert 15. jan. 2021 kl. 06.16
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 520 ord
    INNSETTES NESTE UKE: Joe Biden blir snart USAs nye president. Foto: NTB

    Planen omfatter 1.900 milliarder dollar for å gjenreise økonomien etter koronapandemien. Det tilsvarer over 16.000 milliarder kroner.

    – Avkastningen på disse investeringene i form av arbeidsplasser og rasemessig rettferdighet vil forhindre langsiktig økonomisk skade, og fordelene vil langt på vei overgå kostnadene, sa Biden i talen.

    Pakken er døpt «Den amerikanske redningsplanen» og inneholder en rekke tiltak for å få verdens største økonomi på rett kjøl igjen.

    Mer hjelp til enkeltpersoner

    Biden ønsker å øke krisehjelpen til enkeltpersoner til 2.000 dollar. I tillegg vil han øke den føderale minstelønna til 15 dollar timen.

    Planen forlenger også et midlertidig løft i arbeidsledighetsytelsene og et moratorium for utkastelser og tvangsauksjoner av boliger som ble vedtatt i september.

    – Vi har ikke bare et økonomisk motiv for å handle nå, vi har også en moralsk forpliktelse til å handle, sa Biden i talen og vedgikk samtidig at planen ikke er billig.

    Planen tar også sikte på å åpne opp skoler igjen på en trygg måte. Det er satt av 170 milliarder doller for å åpne for at barn i barnehagen og opp til åttende klasse kan komme tilbake de første 100 dagene Bidens regjering styrer.

    En vanskelig oppgave

    Den kommende presidenten vedgår at han står overfor en enorm utfordring.

    – Dette kommer til å være den mest utfordrende operasjonen vi noensinne har gjort som nasjon, sa arbeidet som venter.

    Et annet viktig ledd i planen er å trappe opp vaksineringen mot covid-19. Målet er at minst 100 millioner vaksinesprøyter skal være satt når Biden har vært president i hundre dager.

    Biden kalte i samme tale Trump-regjeringens vaksinasjonsinnsats for et «bedrøvelig nederlag» og sa at han fredag kommer til å avdekke en plan for å få fortgang i vaksineringen.

    – Vi må flytte himmel og jord for å få flere folk vaksinert, sa Biden.

    Lover ny redningspakke

    Den omfattende krisepakken er imidlertid første steg, og Biden sa at han vil legger fram sin andre økonomisk plan kort tid etter innsettelsen onsdag 20. januar.

    Den planen har som mål å øke sysselsettingen i landet og støtte amerikansk industri.

    – Vi skal bruke skattebetalernes penger til å gjenreise USA. Vi skal kjøpe amerikanske produkter, støtte millioner av amerikanske industrijobber og øke vår konkurransekraft i en stadig mer konkurransedyktig verden, sa Biden da han la fram sin første økonomiske plan.

    Torsdag la det amerikanske arbeidsdepartementet fram tall som viser at antallet personer som har førstegangsregistrert seg som arbeidsledige i USA, har økt kraftig i årets første uke.

    I alt 965.000 personer meldte seg ledig som førstegangsregistrerte fram til 9. januar. Økningen var på 181.000 førstegangsregistrerte.

    Bygger på eksisterende krisepakker

    Den foreslåtte planen tar utgangspunkt i to enorme krisepakker som Kongressen godkjente i 2020. Begge ble økt og forlenget gjennom økt støtte til arbeidsledige i september, en støtte som har hjulpet flere millioner amerikanere.

    Bidens plan inkluderer i tillegg en 350 milliarder dollar stor utbetaling til delstater og lokale myndigheter som republikanerne motsatte seg i fjor.

    En annen mulig utfordring er Bidens forslag om å øke krisehjelpen til enkeltpersoner til 2.000 dollar, som vil innfri valgløftet han har gitt.

    Men med bare et knapt flertall i Kongressen, med et delt senat der visepresident Kamala Harris kan avgi stemme ved stemmelikhet, trenger demokratene å overtale republikanske folkevalgte dersom noen demokrater bryter med partilinjen.

    (©NTB)