– Kan bli den siste spikeren i kista

Ipek Ozkardeskaya i Swissquote mener Fed-sjefens vitnemål i Senatet vil ha en «make or break»-effekt på børsene.

SISTE SPIKEREN: Joe Bidens krisepakke kan tvinge Federal Reserve til å stramme inn tidligere enn håpet. Foto: Bloomberg
Politikk

Teknologiaksjer fikk seg en kalddusj på Wall Street i går, og finansminister Janet Yellen bidro til dårlig stemning ved å signalisere høyere selskapsskatter og skatter på kapitalgevinster.

«Begge er en direkte trussel for aksjeinvestorers avkastning, i en tid der markedet allerede er under press fra raskt stigende inflasjonsforventninger og muligheten for at president Joe Bidens krisepakke på nye 1.900 milliarder dollar kan bli den siste spikeren i kista og tvinge  Federal Reserve til å stramme inn tidligere enn man har håpet», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i en oppdatering tirsdag.

Make or break

Slik sett mener hun at Fed-sjef Jerome Powells halvårlige vitnemål i Senatet i dag og i morgen vil ha en «make or break»-effekt på børsene.

«Sjansen er god for at han gjentar Feds fulle støtte til finansmarkedene og økonomien frem til arbeidsmarkedet viser betydelig fremgang. Men Powell vil helt sikkert bli spurt om de stigende inflasjonsforventningene, og gitt forrige måneds rekordøkning i produsentprisene vil han ikke slippe unna med å svare at vi ikke har noe inflasjon», fortsetter Ozkardeskaya.

«Stemningen blant investorene vil i bunn og grunn avhenge av hvor overbevist Powell er om å opprettholde den ultralette pengepolitikken og hvor gjennomførbart det er stadig å opptre med en myk hånd under rådende markedsforhold», skriver analytikeren videre.