MDG vil gjøre Norge til verdens første utslippsfrie sjøfartsnasjon

MDG vil omskolere oljearbeiderne og gjøre Norge til verdens første utslippsfrie sjøfartsnasjon. Det ble vedtatt på partiets landsmøte lørdag.

TIDEN ER INNE: – Næringspolitikken må starte med erkjennelsen av at oljen skal fases ut, og at tiden for å gjennomføre det grønne skiftet er nå, sier MDGs nestleder Kriss Rokkan Iversen. Foto: NTB
Politikk

– Næringspolitikken må starte med erkjennelsen av at oljen skal fases ut, og at tiden for å gjennomføre det grønne skiftet er nå, sier nestleder Kriss Rokkan Iversen.

– Det brenner under oljeføttene til Norge når EU blir stadig tydeligere på at de ikke ser for seg en lang fremtid for gassen, mens USA er i gang med en historisk snuoperasjon hvor de setter klimahensyn i førersetet for politikken, fortsetter hun.

MDG går også inn for at det skal gis støtte til etterutdanning og omskolering av oljearbeidere. De ønsker også å skape nye jobber gjennom å elektrifisere Norge så fort som mulig.

I tillegg skal det satses på karbonfangst og -lagring (CCS), med mål om å håndtere fem millioner tonn CO2 per år i 2025, samt utforske ny bruk av fanget karbon (CCU).

Partiet vil også samarbeide med den maritime næringen for å gjøre Norge til verdens første utslippsfrie sjøfartsnasjon. De vil øke avskrivningene for bygging av nullutslippsfartøy, innføre en byggelånsordning for skipsbyggingsindustrien og opprette et nytt fond for grønn skipsfart.