<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avgiftskuttet som setter budsjettenigheten i fare

Svenskehandelen er som ventet blitt den vanskeligste nøtta å knekke i forhandlingene mellom regjeringen og Frp om revidert nasjonalbudsjett. Nå står det om brusen.

Publisert 3. juni 2021
Oppdatert 3. juni 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
STILLER KRAV: Hans Andreas Limi og Frp krever avgiftskutt på brus i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Foto: NTB

Klokka 20 torsdag utløper fristen. Da må regjeringspartiene enten levere sitt budsjettforslag eller et opplegg sammen med Frp.

Men regjeringen har så langt vist liten vilje til å komme Frp i møte i forhandlingene, hevder Frp.

Det gjelder spesielt på avgiftene på grensehandelsvarer.

Frp erklærte i mai budsjettkrig mot svenskehandelen og er særlig opptatt av å få redusert avgiftene på varer som øl og vin, brus, snus og sjokolade.

I forhandlingene har Frp imidlertid sagt seg villig til å droppe avgiftskutt på alkohol og tobakk, men krever fortsatt avgiftslettelser på brus og engangsemballasje.

– Bare snakk

Frp påpeker at også Høyre har programfestet avgiftskutt på grensevarer i sitt nye partiprogram.

– Vi merker oss likevel at dette bare er snakk. Viljen til å følge opp våre forslag, som støttes av NHO, Virke og andre organisasjoner som er opptatt av norske arbeidsplasser, er ikke der, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Til VG sier han at partene fortsatt, bare timer før fristen, står langt fra hverandre.

For selv om regjeringen har levert på en del av de andre Frp-kravene, som samferdsel og psykisk helse, er det langt fra kommet nok på avgifter.

Mindre på bordet

I de ordinære budsjettforhandlingene i fjor høst gikk regjeringen med på å redusere avgiftene med 3,4 milliarder kroner.

Ifølge Frp bruker regjeringspartiene rundt 25 milliarder kroner mer i revidert budsjett enn i det ordinære budsjettet.

– Til tross for dette har regjeringen lagt vesentlig mindre penger på bordet i disse forhandlingene enn da vi forhandlet om revidert budsjett i fjor sommer, hevder partiet.

– Samme mål

Det er leder av finanskomiteen på Stortinget, Høyres Mudassar Kapur, som leder forhandlingene. Til NTB sier han at samtalene er konstruktive.

– Vi jobber for å finne gode løsninger. Jeg opplever av våre fire partier har samme mål: Styrke norske bedrifter og arbeidsplasser og gi et løft til dem som er hardest rammet av krisen, sier han.

Dersom ikke regjeringen og Frp blir enige, må regjeringen kjøre budsjettslalåm i Stortinget.

(©NTB)