Slik reagerer de på Vedums ferske kandidatur

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum takker landsmøtet for å ha valgt ham som sin statsministerkandidat. Slik reagerer norske politikere. 

Oslo 20210426. _Bjørnar Moxnes, Sylvi Listhaug, Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg i Stortinget etter redegjørelsen om Koronakommisjonens rapport og regjeringens videre oppfølging av denne._Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum
Politikk

– Da jeg ble valgt som partileder igjen, var det en stor ære og privilegium, og nå har dere også valgt meg som statsministerkandidat, og det takker jeg for, sa Vedum til landsmøtet lørdag.

Venstresiden må velge

Statsminister Erna Solberg (H) sier det får bli opp til venstresiden selv å avgjøre hvem som er deres statsministerkandidat.

– Venstresiden må selv avgjøre hvem som er deres statsministerkandidat. Høyre og jeg mener det viktigste vi gjør er å få fart på Norge etter pandemien. Vi må skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet, sier Solberg i en kommentar etter at Senterpartiets landsmøte lørdag utropte leder Trygve Slagsvold Vedum til statsministerkandidat.

– Jeg mener at Senterpartiet ikke har svaret på de utfordringene Norge står overfor, sier Solberg.

Vedum prioriterer feil?

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug beskylder Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum for å ha feil prioriteringer.

– Det er tydelig at Vedum er opptatt av posisjoner og verv, sier Listhaug etter at Senterpartiets landsmøte lørdag utpekte Vedum som partiets statsministerkandidat.

– Det som imidlertid er langt viktigere for landet er at han vil samarbeide med partier som garantert vil føre til høyere skatter og avgifter for folk og næringsliv, og flere påbud og forbud i klimapolitikken. Stikk i strid med det landet vårt trenger når vi endelig nå får åpnet etter pandemien, sier Listhaug.

Rødt kan støtte Vedum

Rødts partileder Bjørnar Moxnes er åpen for å støtte Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister.

– Vi kan samarbeide med både Støre og Vedum som statsminister, så lenge vi får et oppgjør med Forskjells-Norge og ikke en slalåmregjering som åpner for samarbeid med høyrepartiene som har stått for en historisk sentralisering og økte forskjeller, sier Moxnes.

Senterpartiets landsmøte utpekte lørdag Vedum som partiets statsministerkandidat.

– Trygve er en alliert

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det dagen etter valget vil avtegne seg et helt naturlig svar på hvem som blir statsminister.

– Jeg ser på Trygve som en alliert i det som er hovedmålet, nemlig å skaffe Norge et nytt flertall og en ny regjering, sier Støre til NTB.

Han velger å svare med en gratulasjon etter at Senterpartiets landsmøte lørdag utropte partileder Trygve Slagsvold Vedum til statsministerkandidat, i konkurranse med Støre.

– Vi må være veldig klare på hvem det er vi skal bytte ut. Det er ikke hverandre, det er Erna Solberg og Sylvi Listhaug, sier Støre.

Han toner ned betydningen av utfordringen fra Senterpartiet.

– Nå klargjør vi både politikk og personer fram mot valget. Det skal handle om politikk. Og jeg tror at dagen etter valget så vil dette avtegne seg ganske naturlig, sier Ap-lederen.

– Bør største partiet i et regjeringssamarbeid ha statsministeren?

– Arbeiderpartiet er klar til å lede en rødgrønn regjering med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Det er et alternativ som har gode muligheter til å få flertall, og da er jeg Arbeiderpartiets statsministerkandidat.

– Er det uro i Arbeiderpartiet nå?

– Ikke som jeg kan se, nei. Det er samling og et veldig sterkt engasjement etter vårt landsmøte.

Regjering uten SV?

Arbeiderpartiet og Senterpartiet kommer ikke utenom SV dersom de vil danne regjering til høsten, mener SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er politikken som må avgjøre hvem som deltar i regjering. De partiene som får flertall sammen, må forhandle med hverandre, i respekt for hverandres velgere, sa Lysbakken da han lørdag talte til partiets landsstyre.

Der kom han med en klar oppfordring til Senterpartiet, som for lengst har gjort det klart at de vil vende SV ryggen og gå til valg på en topartiregjering bestående av dem selv og Ap.

I Sps plan for en ny regjering, som ble vedtatt lørdag, ble ikke SV nevnt med ett ord. Partiets landsmøte utnevnte også leder Trygve Slagsvold Vedum til sin statsministerkandidat.

SVs partileder Audun Lysbakken sier «nei, takk» til Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister.

– Det er pussig av Sp å lansere statsministerkandidat samtidig som de har brukt landsmøteuka på å ta avstand fra SV, sier Lysbakken.

– Hvis du vil ha statsministeren, må du være samlende og bygge allianser med andre partier. Så lenge Vedum ikke peker på en rødgrønn regjering, kan SV ikke peke på ham.

Lysbakken sier SV er mot en regjering der kun Ap og Sp er med.

Telle til 85

– Vil du ha makt, må du kunne telle til 85, og alle partier som er del av flertallet, må møtes med respekt. Du trenger venner hvis du skal få gjort noe, slår Lysbakken fast.

85 stemmer gir flertall i Stortinget.

I talen minnet SV-lederen også om de mange områdene der SV og Sp står hverandre nær politisk:

Landbrukspolitikk og tollvernet, EØS og Acer, helseforetakene og styringen over lokalsykehusene og fødetilbudet i distriktene, desentralisert utdanning, lønnstak for ledere i staten og kommuneøkonomien.

Omkamp på jernbane

Lysbakken gikk også løs på EUs omstridte fjerde jernbanepakke, som regjeringen nylig fikk gjennom i Stortinget med Frps støtte.

Med vedtaket har Norge sagt fra seg styringen på jernbanesektoren og blir tvunget til å slippe inn kommersielle aktører, mener SV-lederen.

– Dette må en ny rødgrønn regjering rydde opp i, sa han og slengte ut følgende hanske til Ap og Sp: En utfordring om å være med på å trekke tilbake vedtaket.

– Det har vært snakket så mye om handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen. Her har vi tidenes mulighet til å prøve det ut, sa Lysbakken.

Norge har aldri tidligere prøvd å trekke tilbake godkjennelsen av et EØS-direktiv.

– Men det står ikke i avtalen at det ikke kan gjøres, sier Lysbakken.

Reformer

Partilederen varsler også at SV vil prioritere to reformer i den kommende stortingsperioden, i tillegg til høyere skatt for de rike:

Gratis SFO i hele landet, og tannhelse til en rimelig pris for alle.