Tysklands og Italias gjenreisingsplaner godkjent av EU

EU har godkjent Tysklands og Italias planer for bruk av gjenreisingsstøtten fra EU. Tyskland ligger an til å få over 250 milliarder kroner i lån og bidrag.

GJENREISNING: Ursula von der Leyen kom tirsdag til Berlin, der hun ga sin tidligere sjef Angela Merkel tommelen opp for Tysklands gjenreisingsplan. Von der Leyen var tysk forsvarsminister i Merkels regjering før hun fikk toppjobben i EU. Foto: AP
Politikk

EU-kommisjonen har gått grundig gjennom medlemslandenes gjenreisingsplaner, og tirsdag var Tyskland ett av landene som fikk tommelen opp.

– Denne planen inneholder avgjørende tiltak som vil bidra til at Tyskland kommer styrket ut av covid-19-krisen, sier kommisjonsleder Ursula von der Leyen.

Planen redegjør for hvordan Tyskland skal bruke 25,6 milliarder euro fra en EU-pakke på til sammen 750 milliarder euro. Grønn og digital omstilling står sentralt både i den tyske planen og i EUs ambisjoner for gjenreisingen.

Også Italias massive gjenreisingsplan til 191,5 milliarder euro ble tirsdag godkjent. Italias plan er den største I EU. To tredeler er lån som må betales tilbake, men resten er støttebidrag.

Etter at kommisjonen har gitt sin velsignelse, må planene også godkjennes av medlemslandene, men det regnes bare som en formalitet.

Sist onsdag var Portugal det første landet som fikk klarsignal fra EU-kommisjonen.