<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveriges statsminister Stefan Löfven går av

Sveriges statsminister Stefan Löfven kunngjør at han går av, én uke etter at hans sosialdemokratiske regjering ble felt i en mistillitsavstemning i Riksdagen.

Publisert 28. juni 2021
Oppdatert 28. juni 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
Article lead
lead
GÅR AV ETTER MISTILLIT: Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: NTB Scanpix
GÅR AV ETTER MISTILLIT: Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: NTB Scanpix

Löfven kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse mandag formiddag. Han hadde valget mellom å gå av eller skrive ut ekstravalg.

Nå er det leder i Riksdagen Anders Norlén som får i oppgave å finne ut om det er grunnlag for en ny regjering.

At Löfven velger å gå av, kan bety at han har sikret seg nok støtte i Riksdagen til å danne en ny regjering med utgangspunkt i Socialdemokraterna.

Stefan Löfven

  • Stefan Löfven (63) har vært Sveriges statsminister siden 3. oktober 2014. Han har ledet mindretallsregjeringer i to mandatperioder.
  • Ledet fram til mandag 28. juni en mindretallsregjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet (MP), med støtte fra Liberalerna og Centerpartiet basert på den såkalte Januar-avtalen.
  • Har vært aktiv i Socialdemokraterna helt siden han var 13 år. Ble partileder i januar 2012.
  • Arbeidet på postverket og et sagverk før han fikk jobb som sveiser ved et forsvarsindustriselskap, der han fikk en rekke tillitsverv. Leder i fagforbundet IF Metall fra 2006 til 2012.

Bakgrunn for mistilliten

Forrige mandag ble det flertall for et mistillitsforslag mot Stefan Löfvens rødgrønne regjering i Sverige.

Sverigedemokraterna fremmet forslaget. I tillegg stemte Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna for, av ulike grunner.

Striden sto i utgangspunktet om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag som regjeringen jobber med, går inn for fri fastsettelse av husleie i nybygde boliger. Markedet er i dag regulert, og leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Vänsterpartiet stilte regjeringen et ultimatum om å droppe forslaget eller forhandle fram forbedringer. Da det ikke ble oppfylt, varslet partiet mistillit. Et kompromissforslag som Löfven la fram, ble avvist.