Norge bytter med Litauen – får 100.000 ekstra Pfizer-doser

Norge bytter bort 100.000 Janssen-vaksiner, og får 100.000 ekstra doser med Pfizer-vaksinen tilbake.

FÅR FLERE DOSER: Statsminister Erna Solberg (H) gleder seg over nyheten at flere nordmenn snart vil være vaksinert med mRNA-vaksinen fra Pfizer. Foto: NTB
Politikk

Folkehelseinstituttet (FHI) mottar dosene med coronavaksine fra Litauen allerede torsdag, opplyser regjeringen.

– I Norge vil disse ekstra dosene være et viktig bidrag til at kommunene enda raskere kan tilby første vaksinedose til alle sine innbyggere, sier statsminister Erna Solberg (H).

I Norge gis Janssen-vaksinen kun i begrenset grad, og etter strenge kriterier. I Litauen har man valgt å beholde den i vaksineprogrammet, blant annet siden det kun kreves en dose for å være fullvaksinert.

Derfor er vaksinebytte gode nyheter for begge landene. Litauen får fullvaksinert flere raskere, og Norge får flere mRNA-doser til sitt vaksineprogram.

FHI opplyser at de ekstra vaksinene skal fordeles til de fleste av landets kommuner som til nå ikke har vært prioritert.

– Målet er at så mange som mulig av disse dosene blir gitt som dose én allerede neste uke, men der det er vanskelig kan man bruke også uken etter på å få gitt disse som dose én til egne innbyggere, skriver FHI.

Etter planen skal alle nordmenn over 18 år ha fått tilbud om to vaksinedoser innen 24. oktober.