MDG vil bygge flere strømkabler til Europa

Rekordhøye strømregninger til tross, MDG mener Norge behøver høyere strømpriser enn det som har vært normen de senere årene.

Publisert 12. sep. 2021 kl. 08.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 215 ord
HØYERE ELAVGIFT: MDG skriver i sitt arbeidsprogram frem mot 2025 at partiet vil øke elavgiften, for å få ned strømforbruket til folk flest. Foto: NTB

– Vi ønsker ikke å bruke strømprisen aktivt for å utjevne sosiale forskjeller i samfunnet. Vi vil heller ha et mye mer omfordelende skattesystem, sier MDGs energipolitiske talsperson Ask Ibsen Lindal til Nationen.

Partiet skriver i sitt arbeidsprogram fram mot 2025 at partiet vil øke elavgiften, for å få ned strømforbruket til folk flest.

Det får FrPs nestleder Ketil Solvik-Olsen til å steile.

– Det viser at de ikke har noe respekt for folks lommebøker og forståelse for folks hverdagsbehov, sier Solvik-Olsen til avisen.

Lindal understreker at når strømprisene så høye som de er i dag, vil det ikke være aktuelt for MDG å øke elavgiften. Han sier han er enig i at den nye strømkabelen til Tyskland sammen med lite nedbør i vannmagasinene har økt strømprisene i Norge. Likevel mener han at nye kabler må bygges kjapt.

– Vi er forkjempere for å få utbygging av kraftutveksling, for å muliggjøre overgangen til et nullutslipps energisystem, sier han.

Solvik-Olsen på sin side er klar på at FrP nå ønsker å begrense strømeksporten.

– Tyskland faser ut kull og atomkraft, og vil i stedet importere strøm fra oss. Da drar de strømprisene opp her hjemme. Flere kabler til land med kraftunderskudd vil bety høyere strømpriser for norske forbrukere, sier Solvik-Olsen.