<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinas kulløfte får positiv mottakelse

Kinas president Xi Jinpings løfte om at landet ikke lenger skal finansiere kullprosjekter i utlandet, møtes med glede fra USA, FN og organisasjoner.

    Publisert 22. sep. 2021 kl. 10.15
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 217 ord
    FÅR STØTTE: Kinas president Xi Jinping høster støtte etter kullforslaget.  Foto: Bloomberg

    – Kina vil trappe opp støtten til utviklingsland til å utvikle grønn og fornybar energi, og vil ikke lenger bygge nye kullkraftverk i utlandet, sa Xi i FNs hovedforsamling tirsdag.

    Løftet lover godt med hensyn til å oppnå suksess på FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow senere i år, mener USAs klimautsending John Kerry.

    – Vi har snakket med Kina om dette i en stund. Og jeg er glad over å høre at president Xi har fattet denne viktige beslutningen, sier Kerry.

    Alok Sharma, som er sjef for COP26, er også positiv til Xis budskap.

    – Det er tydelig at kullkraft nærmer seg slutten. Jeg gleder meg over president Xis beslutning om å stanse bygging av kullprosjekter i utlandet, noe som har vært et viktig tema i mine samtaler under mitt besøk i Kina, skriver Sharma på Twitter.

    Ønsker velkommen

    Også FNs generalsekretær António Guterres ønsker beslutningen velkommen.

    – Å få fortgang i utfasingen av kull er den enkeltstående viktigste beslutningen for å holde 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen innen rekkevidde, sier Guterres.

    Aktivistgruppen 350.org roser også Kinas beslutning. Gruppen ser på dette som et mulig vendepunkt i arbeidet med å gjøre verden mindre avhengig av fossilt brensel.

    Organisasjonen World Resources Institute er enig.

    – Det er et historisk vendepunkt, bort fra verdens mest skitne fossile brennstoff, sier visepresident Helen Mountford.