Krevende uke i vente i Kongressen

President Joe Biden står overfor en krevende uke. Demokratiene i Kongressen prøver å få gjennom sentrale reformer og samtidig hindre at statsapparatet stenges.

Publisert 27. sep. 2021 kl. 21.45
Oppdatert 27. sep. 2021 klokken 22.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
VRIENT: Kongressen i Washington mandag morgen. Det er duket for en krevende uke i amerikansk politikk, der en rekke viktige saker går inn i en avgjørende fase. Foto: AP

Bidens store infrastrukturprogram og programmer for sosiale reformer nærmer seg endelig avstemning i Representantenes hus og Senatet. Den totale prislappen er på nesten 5.000 milliarder dollar.

Samtidig må mer presserende problemer løses. Et flertall må stille seg bak et budsjett som sikrer fortsatt finansiering av statsapparatet. Skjer ikke det, kan deler av det måtte stenges ned.

Enda større konsekvenser kan det få hvis det ikke blir enighet om å øke USAs gjeldstak enda en gang. Det vil sende sjokkbølger gjennom økonomien og finansmarkedene hvis USA ikke klarer å oppfylle sine finansielle forpliktelser. Finansminister Janet Yellen har advart mot «katastrofale konsekvenser» hvis det skjer.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell har helt avvist å øke eller sette til side gjeldstaket, skriver Washington Post. Målet er å stanse Bidens forsøk på å få gjennom ambisiøse politiske reformer.

Demokratene svarer på sin side med at de samarbeidet med Republikanerne om å øke gjeldstaket selv når tidligere president Donald Trump drev politikk de ikke støttet, som byggingen av et grensegjerde mot Mexico.

De legger nå press på Republikanerne ved å knytte sammen spørsmålet om gjeldstaket og finansieringen av statsapparatet.