<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump til sak for å komme tilbake på Twitter midlertidig

Den tidligere amerikanske presidenten mener Twitters makt over den politiske debatten er farlig. 

    Publisert 2. okt. 2021 kl. 10.08
    Oppdatert 3. okt. 2021 klokken 15.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 488 ord
    VIL TILBAKE: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump håper å få gjøre comeback på Twitter.  Foto: Bloomberg

    Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump har bedt en føderal dommer i Florida om å tvinge Twitter til å gjenopprette kontoen hans midlertidig mens søksmålet hans om å få komme tilbake permanent pågår. 

    Ifølge Trump suspenderte Twitter kontoen hans i januar etter press fra politiske rivaler i den amerikanske kongressen, melder Bloomberg. 

    Trump hadde over 88 millioner følgere på Twitter før han ble før han ble sparket ut permanent 8. januar, to dager etter at mange i hans fanbase hadde vært med på å storme Kongress-bygningen i Washington for å forhindre at Joe Biden ble bekreftet som president. I forløpet til stormingen hadde Trump gjentatte ganger på ulike sosiale medier påstått at valget var rigget og ble «stjålet». 

    – Farlig for debatten

    «Twitter utøver en grad av makt og kontroll over politisk diskurs i dette landet som er umåtelig, historisk enestående og dypt farlig for den åpne demokratiske debatten» skriver Trumps advokater i søknaden.

    Ifølge Bloomberg klager den tidligere presidenten også på at Twitter lot Taliban å tvitre regelmessig om deres militære seire i Afghanistan, mens han ble «feilaktig» sensurert mens han var president ved å merke tweets som «villedende» eller indikere at de bryter selskapets regler mot «forherligelse av vold».

    Dette er ikke første gang Trump beskylder Twitter for å bedrive sensur. I juni kunngjorde Trump at han går til sak mot Twitter, Facebook og Google, og deres øverste ledelse, for å bedrive sensur og prøve ulovlig å kneble konservative synspunkter.  

    Twitter har foreløpig nektet å kommentere søknaden. 

    Prøvde egen plattform

    Etter at Trump ble kastet ut av plattformene til flere sosiale medier, opprettet han i mai nettsiden «From the Desk of Donald J. Trump», hvor han sendte ut en slags tweets i form av pressmeldinger på en blogg. 

    I forkant av lanseringen hausset folkene rundt Trump opp nettsiden og mente den ville «omdefinere spillet fullstendig». 

    Twitter-bloggen levde imidlertid rimelig kort, og allerede etter én måned la den tidligere presidenten ned nettsiden. Nedleggelsen skal ha kommet som en følge av at det var få følgere, lite engasjement samt at Trump skal ha vært opprørt over at siden ble gjort narr av. 

    Saksøker New York Times

    Sosiale medie-plattformer er ikke de eneste Trump saksøker for tiden. I forrige måned ble det også kjent at han går til sak mot sin niese Mary Trump og New York Times for å ha samarbeidet for å få tak i skatteopplysninger om han.  

    Søksmålet er på 100 millioner dollar, om lag 868 millioner kroner, og hevder at New York Times-journalistene Susanne Craig, David Barstow og Russ Buettner gjennomførte «et omfattende korstog for å få tilgang på Donald J. Trumps konfidensielle skatteopplysninger».

    Avisen vant Pulitzer-prisen i 2019 for sitt dypdykk i Trump-familiens finanser som ifølge Pulitzer-juryen «avslørte hans påstander om selvgjort rikdom og avslørte et forretningsvelde gjennomsyret av skattesnyteri». 

    Mens Mary Trump ga i 2020 ut boken «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man» hvor hun avslørte hun at hun var hovedkilden for New York Times' gravearbeid.