Britisk statsbudsjett spår stor økonomisk vekst tross høy inflasjon

Den britiske økonomien ventes å vokse med 6 prosent i 2022, uttalte finansminister Rishi Sunak da han la fram statsbudsjettet onsdag.

Publisert 27. okt. 2021 kl. 17.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 121 ord
VEKST: Rishi Sunak (midten) holder den tradisjonelle budsjettkofferten foran kameraene sammen med ansatte fra finansdepartementet onsdag. Foto: AP

Sunak la fram planer om å bruke milliarder av pund på store prosjekter innen samferdsel og helsevesenet for å hjelpe den britiske økonomien på beina igjen. Samtidig legger budsjettet opp til å redusere budsjettunderskuddet, som har vokst seg rekordhøyt under koronapandemien.

I løpet av 2021 ventes økonomien å vokse med 6,5 prosent før veksten bremset opp litt i 2022. Samtidig ventes inflasjonen i Storbritannia å øke til 4 prosent i 2022, på grunn av de globale forsyningsproblemene og høye energipriser. Dermed vil trolig regjeringens planer om å øke minstelønna og fjerne lønnsstoppet for offentlig ansatte ikke føre til økt kjøpekraft.

I tillegg kan arbeidsløsheten i landet øke i de kommende månedene, ettersom regjeringen har stanset permitteringsordningen som ble innført i begynnelsen av koronakrisen.