Havminister Skjæran greide ikke å svare for seg

Havminister Bjørnar Skjæran (Ap) ble svar skyldig ta han ble spurt om hva Norge mener om en internasjonal klimaavgift for skip, som diskuteres denne uken.

Publisert 24. nov. 2021 kl. 13.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
TAUS MINISTER: Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap) kan ikke svare Stortinget på hva Norge mener om en internasjonal CO2-avgift for skipsfarten, selv om rammeverket diskuteres i internasjonale møter denne uken. Foto: NTB

– Jeg beklager. Jeg kan ikke svare på det spørsmålet, sa fiskeri- og havministeren, som også er nestleder i Arbeiderpartiet, i Stortingets spørretime onsdag.

Rammeverket for en CO2-avgift for skip diskuteres på et møte i Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMO denne uka. Høyres Linda Hofstad Helleland ville derfor vite hva som er Norges posisjon i forhandlingene, og viste til at havministeren har koordinerende ansvar for omstilling til grønn skipsfart.

Skjæran svarte først at det var «prematurt» for ham å svare på.

– Det svaret overrasker meg, at det er prematurt all den tid FNs organ for regulering av skipsfarten sitter i forhandlinger, og møtet pågår. Jeg hadde regnet med at havbruksministeren hadde sendt politiske signaler om hva den norske posisjonen skal være. Ønsker Norge å støtte en sånn avgift eller ikke, spurte Helleland, som sitter i næringskomiteen på Stortinget.

– Jeg har ganske nylig overtatt ansvaret for å koordinere arbeidet med grønn skipsfart. Jeg har ikke et godt svar på det spørsmålet som stilles. Da tenker jeg det er ærlig å tilkjennegi det. Det skal ikke bli en vane, lovet Skjæran.

Norges Rederiforbund støtter en CO2-avgift.