<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gharahkhani: Uakseptabelt at pendlerdokumenter er borte

Flere sentrale dokumenter om pendlerbolig er enten slettet eller på annen måte forsvunnet fra Stortingets arkiver. – Uakseptabelt, sier stortingspresidenten.

    Publisert 27. nov. 2021 kl. 08.01
    Oppdatert 27. nov. 2021 klokken 10.33
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 263 ord
    BORTE: Flere dokumenter relatert til pendlerboliger er forsvunnet fra Stortingets arkiv, enten fordi de er slettet eller blitt borte på annet vis. Foto: NTB

    Stortingets reglement sier at alle representanter skal rapportere om sine boligforhold én gang i året. Administrasjonen har likevel problemer med å legge frem flere av disse dokumentene, skriver Aftenposten.

    Avisen har flere ganger i høst bedt om skjemaer som gjelder Eva Kristin Hansen (Ap), men ikke fått svar fra Stortingets administrasjon.

    Søknader slettet

    Hansens advokat John Christian Elden har også bedt om disse dokumentene. Han har fått noen, men ikke alt han har bedt om. Han mener de ikke eksistere lenger.

    Andre skjemaer er blitt borte fra arkivene på annet vis.

    «Søknaden er slettet», skriver Stortinget om to av Kjell Inge Ropstads pendlerboligsøknader. Dette skal ha skjedd i forbindelse med overgang til et nytt saksbehandlingssystem for flere år siden, ifølge Aftenposten.

    – Avgjørende å finne dokumentene

    Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen sier et skjema som viser om politikerne pendler til en annen bolig enn den på hjemstedet, kan være avgjørende i en eventuell etterforskning av pendlersakene.

    – Disse skjemaene kan få noen dømt for forsettlig bedrageri. I ytterste konsekvens kan det føre til fengselsstraff. Det er derfor avgjørende at disse dokumentene blir funnet, sier Marthinussen.

    – Ryddejobb i gang

    Den nyvalgte stortingspresidenten Masud Gharahkhani (Ap) sier til TV 2 at dette er helt uakseptabelt.

    – Det viser at man ikke har hatt kontroll og systemer på plass. Jeg har gitt beskjed til stortingsdirektøren om at sånn kan vi ikke ha det, nå må det ryddes opp på alle plan – og den ryddejobben er jeg i gang med, sier han.