<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Næringsministeren er lunken til nye krisetiltak: – Skjerp dere

– Den som ikke har fått ut fingeren og vaksinert seg, må skjerpe seg, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

    Publisert 3. des. 2021 kl. 14.39
    Oppdatert 3. des. 2021 klokken 14.44
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 727 ord
    KLAR TALE: – Vi må få flere til å vaksinere seg. Folk må ta seg sammen, sier næringsminister  Jan Christian Vestre (AP) Foto: Iván Kverme

    Slik oppsummerte næringsministeren et møte med partene i arbeidslivet – LO, NHO og Virke – fredag for å diskutere konsekvensene av regjeringens nye innstramminger for næringslivet.

    – Samfunnet er ikke stengt ned, sier han, med trykk på «ikke».

    Vestre oppfordrer folk til «å puste med magen og ikke slutte å gå ut», men bidra til at førjulstida blir mest mulig normal for å hindre store problemer for næringslivet og utelivsbransjen.

    Økende smitte og de nye innstrammingene har blant annet ført til at julebord avbestilles i rekordtempo.

    – Vi må få flere til å vaksinere seg. Folk må ta seg sammen, sier Vestre og oppfordrer til å «ta en for laget».

    Frp krever krisepakke før jul

    – Frp forventer at ordninger som sikrer bedrifter og arbeidsfolk som nå rammes, kommer på plass allerede før jul, sier Roy Steffensen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Frp.

    Kanselleringene hagler inn, påpeker han.

    – Da bør regjeringen allerede nå signalisere at bedrifter skal kompenseres om det nye smitteutbruddet rammer dem kraftig. Regjeringspartiene var raskt ute og kritiserte forrige regjering for at tiltakspakker kom for sent, og nå gjør de akkurat det samme selv.

    Det første regjeringen bør gjøre, er ifølge Steffensen å rulle ut igjen den statlige kompensasjonsordningen for bedrifter som rammes av omsetningssvikt.

    – Denne har vi alt regler for, det er bare til å skru på knappen og si at denne gjelder fra og med i dag, sier Steffensen.

    I tillegg mener Frp at regjeringen må se på regelverket for permitteringer og kutte enda mer i antallet dager som arbeidsgiver må betale for ved sykdom.

    Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet torsdag flere økonomiske krisetiltak, men gjeninnføring av den statlige kompensasjonsordningen var ikke blant disse.

    Vedum har signalisert at saken kan bli lagt fram for Stortinget i januar.

    SV advarer

    SV-leder Audun Lysbakken ber finansministeren passe seg for to fallgruver når han planlegger nye krisetiltak. Han mener det er for tidlig å avgjøre om de økonomiske krisetiltakene som finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet torsdag, er tilstrekkelige.

    Men regjeringen må planlegge vinteren godt, advarer han.

    – Vårt signal til regjeringen nå er at når de nå planlegger for ulike utfall, så er det viktig å unngå to feil som den blå regjeringen begikk, sier Lysbakken til NTB.

    – Den ene var at høyreregjeringen gjentatte ganger ikke var klar med nødvendige økonomiske tiltak når det ble stammet inn. Det er viktig å ha en plan for det hvis vinteren skulle bli tøff, slik at man ikke hele tida er bakpå med det, slik høyreregjeringen ofte var, sier han.

    Det andre er ifølge Lysbakken at den forrige regjeringen ikke tok nok sosiale hensyn.

    – Det var noen få rike og store som fikk en altfor stor del av pengene. Og regjeringen sa nei til for eksempel utbyttestopp og krav om null oppsigelser. Sett i ettertid ville vært åpenbart vært rettferdig å legge det inn i ordningen, sier han.

    – Den nye regjeringen må gjøre dette bedre enn Erna Solberg gjorde.

    Nei til nasjonal ordning

    Men regjeringen vil foreløpig ikke innføre en nasjonal kompensasjonsordning for næringslivet, et krav som nå kommer fra alle kanter, og som både NHO og Virke hadde med seg til møtet.

    Vestre mener de ordningene som allerede er på plass, å videreføre den økonomiske støtten til kulturlivet, idretten og frivilligheten fram til sommeren, samt beholde den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner ut året, er tilstrekkelig i dagens situasjon.

    – Det er 14 dager som nå gjelder for å unngå nedstenging. Men andre ordninger vurderes fortløpende, sier Vestre til NTB.

    – Uforutsigbart

    NHO-sjef Ole Erik Almlid mener på sin side den kommunale ordningen er alt for uforutsigbar.

    – Den administreres på ulikt vis i kommunene, den er ikke transparent, og den har ikke objektive kriterier. Nå hører vi også fra kommuner at den er vanskelig å administrere, sier Ole Erik Almlid til NTB.

    En nasjonal ordning vil fungere bedre som en sikkerhetsventil, mener han.

    – Men det er jo ikke sikkert at vi kommer til å bruke én krone av den. Det hadde jo vært det beste, sier han.

    Vaksine på arbeidsplassen

    På møtet ble også et konkret forslag fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik å tilby hurtigtesting og vaksiner på arbeidsplasser diskutert.

    Vestre lover å ta forslaget med seg videre til resten av regjeringen.

    – Dette berører flere departementer og flere aktører, men vi er nysgjerrige på å få gode innspill for å få opp vaksinasjonsandelen.

    – Å få opp testingen kan være en av flere smarte ting som kan iverksettes. Dersom det skjer, må vi selvfølgelig også se på kostnadsfordelingen, sier han. (©NTB)