<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Danket ut Astrup – tar Sanners plass

Henrik Asheims evner til å kommunisere var en av årsakene til at han danket ut Nikolai Astrup i valgkomiteens innstilling til ny nestleder i Høyre.

Publisert 17. feb. 2022
Oppdatert 17. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 631 ord
INNSTILT: Henrik Asheim ser ut til å bli ny nestleder i Høyre. Foto: NTB

Valgkomiteens leder Harald Furre sier det var vanskelig å velge, men at de falt ned på Asheim etter en helhetsvurdering.

– Hvis en skal sammenligne Nikolai og Henrik så tror jeg at måten å kommunisere på, litt kjappere og lettere i kommunikasjonen, er et lite element her, sier Furre til NTB.

Det var en enstemmig valgkomité som mente Henrik Asheim er den beste kandidaten til å overta plassen som første nestleder etter Jan Tore Sanner. De var i kontakt med «en håndfull» kandidater, men Furre vil ikke si hvor mange eller hvilke navn som var aktuelle. Valgkomiteen vil gjerne at Tina Bru skal fortsette som andre nestleder, slik hun selv også har åpnet for.

Valgkomiteen mente det var best å la Bru fortsette som andre nestleder og at Asheim skal overta Sanners plass, som står tom når han nå gir seg. Bakgrunnen er at de to nestlederne i praksis er likestilte, og at det bare ville føre til spekulasjoner hvis man innstilte på endring, ifølge Furre.

– Ingen motstemmer mot Erna

Ikke på noe tidspunkt var det noen som hadde noen som helst innsigelser mot at Erna Solberg skal innstilles for gjenvalg, ifølge Furre.

– Ingen diskusjon om Erna! Alle er enige om at vi skulle innstille henne som leder, sier han.

Men det er ingen grunn til å tolke fravær av lederdebatt som manglende fornyelse i Høyre, mener han. Solberg tok over som partileder i 2004. Til Aftenposten sa hun nylig at det er hennes ambisjon nå å stille som statsministerkandidat igjen i 2025.

– Jo, det er klart at på et eller annet tidspunkt vil Erna Solberg gi seg. Men det er ingen i Høyre som kan måle seg med hennes posisjon i partiet og i samfunnet. Så når hun fortsatt ønsker å bekle det vervet, er vi veldig glade for det, sier Furre.

Samtlige er innstilt for en periode på ett år, altså fram til landsmøtet i 2023. Innstillingen behandles på landsmøtet på Gardermoen 2. og 3. april.

Asheim letter ikke på sløret

Asheim understreket at han tar ett skritt av gangen. Han vil ikke røpe om han har ambisjoner om å overta som partileder på sikt.

– Nå er jeg akkurat blitt innstilt som første nestleder i Høyre. Det oppleves som mer enn nok, den oppgaven jeg forhåpentligvis får på landsmøtet, sier Asheim.

Når man har sagt ja til å stille til en posisjon, blir det feil å straks begynne å tenke på neste posisjon, påpeker han på spørsmål om hvorfor han ikke kan være mer åpen om sine tanker om framtiden.

– Det er klart at det blir en helt annen diskusjon som vil komme i det øyeblikket Erna Solberg takker nei til gjenvalg, sier han.

Ingen plass for Søreide

Det har vært knyttet interesse om tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide ville bli innstilt på en plass i partiets arbeidsutvalg, etter at TV 2 meldte at dette kunne være aktuelt. Utvalget utgjør Høyres ledelse, bestående av partileder, de to nestlederne, lederne for Høyres kvinneforum og Unge Høyre, samt to andre personer som velges av landsmøtet.

En plass i arbeidsutvalget kunne være et signal om at Søreide ville kunne være aktuell som partileder etter Solberg, selv om hun takket nei til å stille som nestlederkandidat.

Furre bekrefter at Søreide var interessert i denne plassen.

– Ine har stilt seg til disposisjon for å bidra, men det er ikke slik at hun har argumentert for at hun burde ha plassen i arbeidsutvalget, sier han.

Valgkomiteens leder viser til at det har vært tradisjon for plassen går til en representant som har bakgrunn fra kommune- eller regionpolitikken.

– Så tenker vi at Ine ikke trenger en plass i arbeidsutvalget for å ha en sterk posisjon innad og utad for Høyre, sier han.

I tillegg til Solberg, Bru og Asheim innstiller valgkomiteen på at Helge Orten og Guro Angell Gimse gjenvelges til arbeidsutvalget, og at Anne Berit Figenschau tar den siste plassen.

(©NTB)