<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

G7-landene varsler nye strenge sanksjoner mot Russland

Landene i G7-gruppen varsler om nye, strenge sanksjoner mot Russland i forbindelse med Ukraina-krigen. De krever også stans i angrep i nær atomkraftverk.

    Publisert 4. mars 2022 kl. 19.03
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 149 ord
    NYE SANKSJONER: Landene i G7-gruppen varsler nye sanksjoner. Her fra dagens møte i Brüssel.  Foto: NTB

    Bakgrunnen er nattens kamper ved kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar. Natt til fredag oppsto det brann i en bygning ved kraftverket etter et russisk angrep. G7-landene ber Russland avstå fra å angripe atomanlegg.

    – Ethvert angrep på, og trussel mot, atomanlegg viet til fredelige formål utgjør et brudd på folkerettens prinsipper, heter det i den felles uttalelsen fra fredagens møte.

    G7-landene, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA, sammen med en representant for EU, gjentar sin fordømmelse av invasjonen av Ukraina.

    Landene ber også om at det etableres humanitære korridorer i Ukraina.

    – Vi understreker igjen at vilkårlige angrep er brudd på folkeretten. Vi vil holde de som står bak krigsforbrytelser, inkludert vilkårlige angrep mot sivile, ansvarlige.

    Utenriksministrene fra G7-landene advarer om ytterligere sanksjoner mot Russland og Hviterussland, som de mener har bidratt til den russiske aggresjonen mot Ukraina.

    G7-landene lover også mottiltak mot det de omtaler som russisk desinformasjon om krigen.

    (NTB)