<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solberg ber Støre telle på oljekronene i krisepakke

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen må gjøre omdisponeringer for å finansiere Ukraina-krisepakken på 14,4 milliarder.

Publisert 3. apr. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
Article lead
lead
TELLE: Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H). Foto: NTB

– Vi forventer vel egentlig at regjeringen gjør noen omdisponeringer, men vi kan ikke si akkurat hvor det bør komme før vi vet hvor det ikke er fordelt penger enda, sier Solberg.

Regjeringen la fredag fram en ny krisepakke med ramme på 14,4 milliarder kroner for å takle flyktningstrømmen fra Ukraina og styrke Forsvaret og den sivile beredskapen.

Konsekvensen er økt oljepengebruk i 2022, fastslår Finansdepartementet, som advarer mot at det kan bety økt press på priser og lønninger.

Ber regjeringen omdisponere

I budsjettproposisjonen kommer regjeringen likevel ikke med forslag til kutt for å veie opp for de økte utgiftene. Det er Høyre kritisk til.

– Vi skal se på innholdet i hele pakken, men vårt utgangspunkt er at det er vanskelig når det ikke er sagt noe om hvordan den egentlig skal finansieres – om det bare er med oljepenger, sier Solberg til NTB i en pause på Høyres landsmøte.

Hun vil ikke svare på om regjeringen kan vente seg Høyres støtte når krisepakken skal bankes gjennom i Stortinget. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har invitert til et bredt forlik.

– Men vi har sagt at de pengene til Forsvar som de nå legger inn er riktig på kort sikt, for å fylle opp en del av det materielle, øvelser og merkostnadene med å være mer ute og seile og å være mer til stede. Det er nødvendig, sier hun.

Vil styrke luftforsvaret

Høyre-lederen tok selv til orde for en kraftig økning av forsvarsbudsjettene fremover da hun talte til landsmøtet i helgen. Der viste hun til en rapport fra FFI som blant annet peker på behovet for å styrke landets luftforsvar.

– Det er blant tingene som kan være viktig å få til. Det er ganske dyrt, sier Solberg og fortsetter:

– Det betyr at du må prioritere fremover. Vi skal prioritere inn i snitt 2 milliarder kroner hvert år etter forsvarsplanen, og da vil dette komme på toppen. Det må bety at vi ikke gjennomfører alle andre ting, sier Solberg.

– Som hva?

– Hvis vi er i en høykonjunktur i norsk økonomi, så bør etterspørselen etter arbeidskraft i offentlige budsjetter gå ned. Så da bør man holde igjen alle steder i offentlige budsjetter, sier Solberg.

NTB