<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Huitfeldt: Naturlig at Norge støtter nye sanksjoner

– Vår linje har vært å følge EUs sanksjoner, og det vil være naturlig også denne gang, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

    Publisert 4. mai 2022 kl. 13.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 473 ord
    SANKSJONER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ville ikke gå inn på hvordan Norge vil reagere dersom Russland erklærer krig da hun svarte i den muntlige spørretimen onsdag. Foto: NTB

    EU la onsdag fram sin sjette sanksjonspakke mot Russland. Hovedgrepet er å fase ut russisk olje i løpet av året.

    Hva sanksjonene kan ha å si for Norge, har Huitfeldt foreløpig ikke hatt mulighet til å sette seg inn i. Hun kan ikke si om EU har bedt Norge om å levere mer energi.

    – Det har de gjort fortløpende. Norske energileveranser har vært tema hele veien – også før signaler kom om eventuelt nye sanksjoner, sier Huitfeldt til NTB.

    Hun vil ikke svare på om det har kommet nye henvendelser fra EU i forbindelse med sanksjonene.

    – Det er ikke naturlig for meg å kommentere, sier hun.

    – Tette hullene

    Sanksjonspakken ble lagt fram onsdag, og Huitfeldt sier at hun foreløpig ikke har fått mer informasjon enn det som kommer fram i mediene. I tillegg til oljeembargoen retter EU sanksjoner direkte mot en rekke privatpersoner. I tillegg vil tre russiske banker bli utestengt fra betalingssystemet Swift.

    Huitfeldt sier det er for tidlig å svare på hvordan Norge blir berørt eller må forholde seg til dette. Men tiltakene kom ikke uventet.

    – Det er naturlig, fordi når det innføres sanksjoner, vil interesser forsøke å omgå dem. Da er det viktig å tette hullene, sier hun.

    Huitfeldt sier man nå vil se på hvert enkelt forslag nærmere og vurdere om noe må tilpasses norske forhold og norske interesser.

    Tilbakeholden om mulig krigserklæring

    I Stortingets spørretime onsdag ble hun utfordret på hvordan Norge forbereder seg på at Russland kan komme med en formell krigserklæring.

    De siste dagene er det kommet en rekke bekymringsmeldinger fra etterretningshold og fra forsvarsanalytikere. De venter at president Vladimir Putin kan bruke den symboltunge frigjøringsdagen for andre verdenskrig 9. mai til å komme med en kunngjøring.

    – Hva vil Norges reaksjon være på en formell krigserklæring? spurte Høyres Hårek Elvenes i spørretimen.

    Men Huitfeldt mente at dette er noe hun ikke kan gå inn på nå. Det grunnleggende for Norge er å konsultere med våre allierte når vi utformer en reaksjon, understreket hun. Både når det gjelder reaksjoner verbalt og tilslutning til sanksjoner.

    – Derfor er det litt krevende å stå og si hva vi konkret skal gjøre hvis en spesiell situasjon oppstår. Vi har tatt en dag av gangen, sa Huitfeldt, men tilføyde:

    – Vi har sagt at blir det opptrapping, vil det få store konsekvenser.

    Viktig signal

    Elvenes påpekte at Høyre ikke spør om operative valg. Men han mener det er viktig for Stortinget å få signal om hvordan regjeringen forbereder seg. Huitfeldt viste til at regjeringen har holdt tett kontakt med den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget i løpet av hele krigen.

    Hun utdyper overfor NTB at det er viktig for Norge å samarbeide og koordinere reaksjoner med våre allierte, spesielt Nato, men også EU. Men hun varsler at det vil komme en tydelig reaksjon dersom Russland erklærer krig.

    – Vi krever jo at Putin trekker tilbake styrkene umiddelbart. Enhver opptrapping vil være totalt ødeleggende, sier hun.

    (NTB)