<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NHO kommer «kalkulator-Trygve» til unnsetning

Finansministeren har fått stryk for regneferdighetene sine. Nå får han en hjelpende hånd fra NHO, som mener det er riktig å holde blikket festet på renten.

Publisert 8. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 331 ord
HOLDE RENTEN NEDE: NHOs Anniken Hauglie mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør rett i å være opptatt av å holde renten nede. – Jeg håper det betyr at regjeringen vil holde igjen på pengebruken, sier hun. Foto: NTB

– Jeg skal ikke gå inn i regnestykkene, men han har et veldig viktig poeng når han er opptatt av å holde orden i økonomien og ikke skape unødig press på rentene, sier NHOs viseadm. direktør Anniken Hauglie til NTB.

Den siste uken har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) strevd med å forsvare sin påstand om at vanlige folk vil få mer å rutte med i år. Økonomer og kommentatorer har plukket påstanden fra hverandre og mener Finansdepartementet har vært selektiv i hvilke tall de bruker. «Kalkulator-Trygve» var det syrlige stempelet han fikk fra FrP-leder Sylvi Listhaug.

Rammer bedriftene hardt

Vedum har svart med å vise til at den største trusselen mot familieøkonomien i Norge er renten.

– Vi støtter Vedum fullt ut i at det er viktig at ikke økt offentlig forbruk fører til økte renter. Det kommer til å ramme bedriftene veldig hardt. Jeg håper det betyr at regjeringen vil holde igjen på pengebruken, sier Hauglie.

Hun foreslår at regjeringen øker inntektene ved å innføre moms på elbiler og på skadeforsikringer. Hun anbefaler også regjeringen å «legge vekk kostbare og unødvendige reverseringer» av den forrige regjeringens domstolsreform og fylkessammenslåinger.

– Dette er grep som kan øke regjeringens handlingsrom med flere milliarder kroner, mener hun.

Hauglie var statsråd i den borgerlige regjeringen fra 2015 til 2020.

Torsdag får vi vite hvordan Ap-Sp-regjeringen vil gjøre opp regningen for en rekke dyre tiltak denne vinteren og våren, deriblant strømstøtte og Ukraina-krisepakken. Da legger Vedum frem revidert nasjonalbudsjett for 2022.

Kommer på toppen

Også for næringslivet kommer økte renter på toppen av alle andre kostnader som har økt kraftig – alt fra drivstoff til strøm og råvarer, påpeker hun.

– Det kan gå ut over nødvendige investeringer i produksjonsutstyr og det grønne skiftet, sier NHO-toppen.

Under pandemien brukte den borgerlige regjeringen raust fra statskassen for å hjelpe næringslivet gjennom krisen. Næringslivet har også bedt om strømstøtte fra regjeringen denne vinteren. Men nå mener altså NHO-toppen det er viktig å vise måtehold og holde igjen på pengebruken.

(NTB)