<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sverige har besluttet å søke om Nato-medlemskap

Regjeringen i Sverige har besluttet at landet skal søke om å bli medlem i forsvarsalliansen Nato.

    Publisert 16. mai 2022 kl. 15.24
    Oppdatert 16. mai 2022 klokken 15.43
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 280 ord
    SØKER: Det er klart at Sverige søker om medlemskap i Nato. Statsminister Magdalena Andersson bekreftet søndag at hennes parti Socialdemokraterna går inn for Nato-medlemskap. Foto: NTB/Fredrik Persson

    – Vi kommer til å opplyse Nato om at vi ønsker å bli medlem i alliansen, sier statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

    Avgjørelsen ble tatt i et ekstraordinært regjeringsmøte mandag i etterkant av en debatt om Nato-spørsmålet i Riksdagen.

    – Sverige vil være i en sårbar posisjon mens søknaden vår er til behandling, sa Andersson.

    Regjeringspartiet Socialdemokraterna varslet søndag kveld at de går inn for Nato-medlemskap, og med det var et flertall av partiene i Riksdagen for å sende en søknad til Nato.

    – Det beste for Sverige og det svenske folkets sikkerhet er at vi blir med i Nato, sa statsminister Magdalena Andersson da.

    Sikkerhetsgaranti 

    «Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer», sier Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag, kort tid etter at Sverige kunngjorde at de vil søke Nato-medlemskap.

    – Dette er et tidsskille for det nordiske samarbeidet. Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre en rask prosess, slik at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sier Støre.

    Både Finland og Sverige oppfyller allerede kriteriene for å bli medlem av forsvarsalliansen, ifølge regjeringen. Et finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til et kollektivt forsvar og styrke den nordatlantiske sikkerheten, mener Støre.

    – Vi vil ytterligere styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid. Våre militære styrker jobber godt sammen og har trent sammen i mange år. Vi setter stor pris på de betydelige bidragene Finland og Sverige allerede har gitt som partnerland i Nato, sier Støre.

    Han sier Norge, Danmark og Island støtter Finland og Sverige fullt ut når de nå søker Nato-medlemskap.

    NTB