<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

WTO vedtok historiske avtaler

Landene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har etter 20 år med forhandlinger blitt enige om en avtale som forbyr subsidier som oppmuntrer til overfiske.

Publisert 17. juni 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 145 ord
HISTORISKE AVTALER: WTOs generalsekretær Ngozi Okonjo-Iweala. Foto: NTB

Etter en uke med harde forhandlinger ble handelsministrene fra de 164 medlemslandene enige om avtalen, som er et forsøk på å hindre overfiske som truer bestanden av en rekke fiskeslag verden over.

WTO-landene ble også enige om avtaler om matsikkerhet, netthandel og coronavaksine, og organisasjonens generaldirektør Ngozi Okonjo-Iweala sier seg svært godt fornøyd med den siste forhandlingsrunden.

– Den pakken av avtaler dere nå har kommet fram til, vil utgjøre en forskjell for livet til mennesker verden rundt. Utfallet viser at WTO faktisk er i stand til å svare på vår tids kriser, sa hun natt til fredag.

WTO regnes for å være en svært tungrodd organisasjon, og avtaler forutsetter tilslutning fra samtlige medlemsland. Den siste forhandlingsrunden ble innledet søndag og skulle etter planen ha vært avrundet onsdag.

Forrige gang WTOs handelsministre møttes var i 2017 i Buenos Aires, der det ikke ble oppnådd enighet om noen viktige avtaler.

(©NTB)