<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU-ja til endringer i handelen med klimautslipp

EU-parlamentet har stemt for reformer av systemet for kjøp og salg av klimakvoter, to uker etter at de folkevalgte overraskende stemte ned et lignende forslag.

Publisert 22. juni 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 150 ord
KLIMAKVOTE: EU-parlamentet har stemt for reformer av systemet for kjøp og salg av klimakvoter. Dreamstime

Endringer i kvotesystemet regnes som en viktig del av EUs klimapakke «Fit for 55». Forslaget som onsdag gikk gjennom med 439 mot 157 stemmer, åpner for forhandlinger med EUs medlemsland om å innlemme transport- og bygningsnæringen i EUs kvotesystem (ETS).

Det første forslaget for to uker siden ble nedstemt med 339 mot 249 stemmer da sosialdemokratene og de konservative i EPP stemte imot.

Sosialdemokratene mente at teksten var altfor utvannet som følge av EPPs innvendinger og derfor var altfor svak til å takle klimaendringene. EPP gikk inn for å la salget av hybridbiler fortsette.

Til den andre avstemningen hadde EPP gitt innrømmelser, men fikk gjennom unntak fra ETS for EU-bedrifter som eksporterer til land som ikke har en tilsvarende karbonskatt på import som EU.

Frivillige organisasjoner er temmelig lunkne til resultatet. Oxfam kaller det ett skritt framover, men fortsatt urettferdig for fattigere land, mens Verdens naturfond WWF kaller reformen «gammel vin i nye flasker»

NTB