<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– USA ofrer Europa for å bevare globalt diktatur

President Vladimir Putin hevder Europas levestandard og sosiale og økonomisk stabilitet kastes på sanksjonsbålet – på Washingtons ordre. 

Publisert 7. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
USA-SALVE: Fra Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

President Vladimir Putin var onsdag på talerstolen under Eastern Economic Forum i Vladivostok på den russiske stillehavskysten. Der kunne han blant annet fortelle at Russland har tjent på Ukraina-krigen og at han vil gjenåpne gassrørledningen Nord Stream 1 hvis en reparert turbin repareres.

– USA ofrer Europa

Videre svingte han ifølge CNBC pisken over sanksjonene mot Russland og særlig USAs rolle. 

– Det høye nivået på industriell utvikling i Europa, levestandarden, sosial og økonomisk stabilitet – alt dette blir på Washingtons ordre kastet på sanksjonsbålet, i den såkalte euro-atlantiske unionens navn. Selv om Europa i bunn og grunn egentlig blir ofret for å bevare amerikansk diktatur i globale spørsmål, sa Putin, som tidligere har blitt stemplet som «en krigsforbryter» av USAs president Joe Biden.

Nettstedet har kontaktet Det hvite hus for en respons, uten at henvendelsen i skrivende stund har blitt returnert.

– Et falskt narrativ

Samtidig mener Sergei Guriev, økonomiprofessor hos Sciences Po og tidligere sjeføkonom for Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) at Putin prøver å skape et «falskt narrativ» om sanksjonenes innvirkning på russisk økonomi.

– Narrativet er falskt fordi Putins økonomi er skadet når du ser på de faktiske tallene. I andre kvartal var BNP 6 prosent lavere enn i første kvartalet, noe som er et fantastisk raskt BNP-fall. Når du ser på fallet i detaljhandelen, russiske husholdninger forbruk av varer og tjenester, er det på rundt 10 prosent, sier han til CNBC. 

– Ser du på det finansielle, var underskuddet omtrent 8 prosent av BNP – med en oljepris på rundt 100 dollar, legger professoren til.