<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Esa godkjenner klimakvote-kompensasjon

Esa godkjenner den norske klimakvote-kompensasjonen til kraftkrevende og konkurranseutsatt industri. Regjeringen måtte først jenke seg etter dyre krav.

Publisert 7. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 124 ord
KLIMAKVOTER: Hydro er blant selskapene som kan få støtte for å dekke inn økte strømkostnader som følge av EUs kvotesystem for CO2-utslipp for bedrifter. Foto: NTB

Esa, som er overvåkingsorganet for EØS-avtalen, har godkjent ordningen som skal hjelpe kraftkrevende og konkurranseutsatt industri, slik som produsenter av jern og stål.

Staten vil dekke økte kraftkostnader som følge av EUs kvotesystem for CO2-utslipp for bedrifter som faller inn under ordningen. Støtten skal hindre at bedrifter flytter til land med lavere strømpriser, men mindre streng klimapolitikk. Det vil føre til såkalt karbonlekkasje.

Regjeringen ønsket opprinnelig å holde virksomheter med lavere strømforbruk enn 10 gigawattimer utenom, samt bedrifter som produserer fornybar strøm i egeneide kraftverk. Disse unntakene gjaldt i den gamle ordningen, men Esa satte ned foten for unntakene, noe som gjør at regjeringen må sette av mer penger til støttetiltaket enn først tenkt.

Hele ordningen er anslått å koste 101 milliarder kroner fra 2021-2030, skriver Esa.

(NTB)