<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tvinger frem farlig Putin-beslutning?

Ukrainsk fremgang plager Russland, men en massemobilisering kan ende opp med å hjemsøke president Vladimir Putin, hevder eksperter.

Publisert 14. sep. 2022 kl. 10.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
PÅ DEFENSIVEN: Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

Ukrainske styrkers fremmarsj i den østlige Kharkiv-regionen gir president Vladimir Putin og Kreml et forklaringsproblem, og stiller det russiske regimet overfor sine tøffeste beslutninger så langt i krigen, hevder analytikere Wall Street Journal har snakket med.  

– I Moskva sliter de med å forstå hva som skjer og å finne et narrativ som forklarer det til og med overfor seg selv, for ikke å snakke om offentligheten, sier Nigel Gould-Davies, seniorforsker for Russland/Eurasia hos den London-baserte tenketanken International Institute for Strategic Studies.

Sender fanger i krig?

Russiske styrker har de siste dagene trukket seg tilbake fra byer de brukte måneder på å erobre. Med sin tilbaketrekning fra eksempelvis Izyum har Moskva mistet sitt potensielt viktigste springbrett for angrep mot delene av Donbas som fortsatt er under ukrainsk kontroll.

– Selv de midlertidige annenrangsmålene Russland har satt for seg selv – å sluke Donetsk og Luhansk, er nå utenfor rekkevidde. Kreml går i møte sine tøffeste valg i krigen. Tiden er ikke på deres side, fortsetter den tidligere britiske diplomaten i Russland og Hviterussland.

Det er uklart hvordan Putin vil respondere på den ukrainske fremgangen. Russlands største svakhet er mangel på soldater, og analytikere som følger det russiske militæret hevder overfor avisen at Kreml har forsøkt å kompensere med å sende frivillige, leiesoldater og til og med fanger til slagmarken.

Massemobilisering?

Presidenten har så langt unngått massemobilisering. Dette vil løfte rekrutteringen, men samtidig kreve omfattende opplæring før effektene av den blir synlige på slagmarken. I tillegg hevder analytikere at en beslutning om massemobilisering vil knytte Putins egen skjebne tettere til utfallet av krigen.

– Generell mobilisering er det farligste handlingsforløpet og det politisk mest risikable, fordi det gjør kampen eksistensiell for den russiske regjeringen og definitivt for Putin, sier seniorforsker Jack Watling hos den britiske tenketanken Royal United Services Institute.

Analytikere som studerer Russlands propagandastrategi påpeker overfor Wall Street Journal at et såpass dramatisk tiltak som massemobilisering også vil motsi Kremls narrativ om at alt går som planlagt og kan antyde at noe er galt på toppen.

Andre analytikere antyder at Putin muligens vegrer seg for å stokke om på den militære toppledelsen da det ikke finnes gode nok offiserer til å erstatte den, og påstår Kreml har få gode alternativer akkurat nå.