<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venstre ber regjeringen reforhandle Hurdalsplattformen

Verden har endret seg dramatisk siden regjeringen snekret sin politikk, og nå er flere løfter satt til side. Venstre-leder Guri Melby ber om en Hurdal 2.0.

Publisert 12. okt. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord

– Vi er i en litt pussig situasjon der statsministeren i praksis har avlyst regjeringsplattformen, uten at regjeringen har lagt fram en ny plattform, sier Venstre-leder Guri Melby.

Over ett år er gått siden Senterpartiet og Arbeiderpartiet ble enige om sitt viktigste politiske dokument på Hurdalsjøen Hotell utenfor Oslo.

Siden den gang har Russland startet en blodig krig i Ukraina, energiprisene har skutt i været, og høy inflasjon herjer i verdensøkonomien.

– Jeg synes vi ser en regjering som løser krisen her og nå, uten en langsiktig plan for hvordan vi skal komme ut av det og hva som skal være resultatet på den andre siden, sier Melby.

Hva gjelder fortsatt?

Melby viser til at flere av løftene i Hurdalsplattformen allerede er lagt bort, og at statsminister Jonas Gahr Støre har gått langt i å signalisere at deler av politikken fra Hurdal må legges til side.

– Mye av det vi har i plattformen, må enten vente og tas senere eller settes til side i den situasjonen vi er i nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til E24 i slutten av august.

Velgerne fortjener mer forutsigbarhet enn som så, mener Venstre-lederen. Hun lurer på hvilke deler av Hurdalsplattformen som fortsatt gjelder og hvilke som ikke gjelder lenger.

– Både velgerne, men også veldig mange aktører i samfunnet vårt fortjener litt mer forutsigbarhet. Hvordan skal for eksempel næringslivet forholde seg til den gedigne skatteregningen som kom i statsbudsjettet? Kan de vente seg ytterligere økninger i de neste årene?

Flere Hurdal-brudd

Melby har notert seg det hun mener er flere direkte brudd på Hurdalsplattformen i regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble lagt fram i forrige uke. Blant annet følgende:

* Hurdal: «Videreutvikle kommunenes verktøykasse i natur og klimaarbeidet». Budsjettet: Kutter klimasats.

* Hurdal: «Høyere utdanning i Noreg skal være gratis, òg for internasjonale studenter.». Budsjettet: Innfører skolepenger for internasjonale studenter.

* Hurdal: «Sørge for en rettferdig klimapolitikk ved at det betales merverdiavgift på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.» Budsjettet: Moms på nye elbiler over 500.000 kroner.

Melby viser også til at regjeringen lovte en «forutsigbar og ansvarlig skattepolitikk overfor næringslivet», men likevel kommer med store nye skattegrep i statsbudsjettet som næringslivet ikke vet hvor lenge skal gjelde.

Ny sikkerhetspolitisk situasjon

Den dramatiske sikkerhetssituasjonen i verden gjør det også nødvendig med en oppdatering av regjeringsplattformen, mener Melby.

– I regjeringsplattformen står det at Norge skal ha tettere samarbeid med Russland, og det står i praksis at vi skal ha mindre samarbeid med EU, sier Melby.

– Jeg tror ikke at Jonas Gahr Støre mener det i dag. Men jeg vil gjerne vite hva han mener om sikkerhetspolitikken, ikke bare akkurat her og nå. Men også i et litt lengre perspektiv.

Savner lange tanker

Venstre-lederen understreker at hun «selvsagt helst ønsker seg en ny regjering».

– Men hvis jeg ikke får det, ønsker jeg meg en ny regjeringsplattform, sier hun.

Hun er villig til å gi regjeringen en ny sjanse. Kanskje på et nytt konferansehotell?

– De kan få lov å dra et annet sted også, sånn for avvekslingens skyld. Kanskje de får noen nye og bedre ideer, men vi trenger faktisk å ha en oppdatert versjon. Jeg savner virkelig de lengre tankene fra regjeringen.

NB! Til helgen samles Venstre til landsmøte, hvor de selv skal snekre oppdatert politikk fram mot lokalvalget neste år. Blant annet gjennom en plan kalt: «Grønne og levende lokalsamfunn».

(©NTB)