<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbritannias finansminister vil få sparken

Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng vil få sparken etter sterk kritikk.

Publisert 14. okt. 2022
Oppdatert 14. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 213 ord
FÅR SPARKEN: Kwasi Kwarteng. AFP

Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng vil få sparken fredag. Det melder flere britiske medier. 

«Jeg blir fortalt at Kwasi Kwarteng blir sparket ettersom at Liz Truss forbereder seg på å reversere minibudsjettet. Det er uklart hvem som skal erstatte ham. Ting beveger seg veldig, veldig raskt denne morgenen», skriver journalist Steven Swinford i Times på twitter fredag.

Kwarteng avbrøt torsdag sin reise til Washington, der han deltok på møter i regi av Det internasjonale pengefondet IMF.

Kritisert

Kritikken har haglet mot Kwarteng og statsminister Liz Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget. Det inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som Storbritannia står midt en økonomisk krise med stigende renter og kraftig inflasjon, ifølge NTB.

Etter framleggelsen har det vært kaotiske tilstander i det britiske finansmarkedet.

– Forventningene stiger i London og finansmarkedene om at han umiddelbart vil gjøre en u-sving om de ufinansierte skattekuttene på 43 milliarder pund i budsjettet som ble presentert forrige måned, skriver Financial Times fredag.

Varsler pressekonferanse

Tuss har varslet en pressekonferanse fredag klokken 15 norsk tid hvor temaet er ukjent. 

Avisen Telegraph hevder at Tuss skal kunngjøre at selskapsskatten skal settes opp til 25 prosent fra 19 prosent i april.

Skrotingen av den planlagte skatten, ​​planlagt av Sunak da han var kansler, var en viktig del av statsministerens tory-leder kampanje.