<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britenes nye finansminister: – Noen skatter vil øke

Finansminister Jeremy Hunt vil vise markedet at de kan få til å lage et budsjett som går opp. I motsetning til sin forgjenger sier han at skattene vil øke.

Publisert 15. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 316 ord
LOVER ENDRINGER: Jeremy Hunt like etter det ble kjent at han tar over finansminister-posten.  Foto: Carlos Jasso/Bloomberg

Storbritannias nye finansminister, Jeremy Hunt, sier han står ovenfor flere vanskelige valg når han skal forsøke å få landets økonomi på beina igjen. I et intervju med Sky News varsler han et strammere budsjett.

– Kan du bygge opp igjen omdømmet til Storbriannias økonomi, når arkitekten bak forslagene i mini-budsjettet, fortsatt sitter i jobben sin? Liz Truss er fortsatt statsminister, spør Sky News-journalisten.

– Vel, hun har vært statsminister i mindre enn fem uker, sier Hunt.

– Det ble gjort feil

Den nybakte finansministeren sier videre at det viktigste punktet i mini-budsjettet var strømstøtten til husholdninger, noe han lover ikke blir kuttet.

– Men det ble gjort feil, sier Hunt, og viser til skattelettelsene som var planlagt til de rikeste.

– Statsministeren ser feilene, og det er derfor jeg er her. Det vi trenger nå er at jeg viser parlamentet og markedene at vi kan få våre skatte- og utgiftsplaner til å gå opp. Det skal jeg gjøre.

Videre sier han at alle landets departement må finne flere sparekutt enn de hadde planlagt.

– Noen skatter vil ikke kuttet så raskt som folk ønsker, noen vil øke. Så det vil bli vanskelig, men når vi tar de vanskelige avgjørelsene, vil mine og regjeringens prioriteringer være familier og selskaper som går gjennom utfordrende tider. Vi vil tenke på de mest sårbare menneskene. Dette er en medfølende, konservativ regjering, sier Hunt.

Statsministeren kan ryke

Det såkalte mini-budsjettet Truss og tidligere finansminister Kwasi Kwarteng la frem i september hadde flere kontroversielle forslag, og inneholdt de største skattekuttene på 50 år. Finansmarkedene i landet har vært i harnisk siden den gang.

Noen forslag ble skrotet, blant annet kutt av toppskatten. Likevel ble Kwarteng fredag bedt om å gå av som finansminister etter halvannen måned i jobben.

Kilder til Bloomberg hinter også til at statsministeren selv kan være nestemann ut av regjeringen, selv om Truss har avvist påstander om at hun vil trekke seg.