<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Liz Truss går av – Sunak favoritt til å ta over

På en pressekonferanse torsdag meldte Storbritannias statsminister Liz Truss at hun går av som statsminister.

Publisert 20. okt. 2022
Oppdatert 20. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
ANOTHER ONE BITES THE DUST: Liz Truss tok over som statsminister 6. september. Foto: AFP

Etter mye press og en ekstremt turbulent gårsdag trakk Liz Truss seg som statsminister for Storbritannia. Det sier hun selv i en uttalelse foran Downing Street nummer 10 torsdag. 

Hun blir dermed den statsministeren som har okkupert nummer 10 kortest noensinne.

Etter å ha møtt partiets 1922-komité, som står sentralt i valget av ny leder, torsdag besluttet hun å trekke seg. Hun blir sittende frem til det konservative partiet har valgt ny leder neste uke.

FTSE 100, indeksen for de 100 høyest verdsatte selskapene på London-børsen, steg til dagens toppnivå, da det ble annonsert at Truss ville komme med en uttalelse. I etterkant falt indeksen. Indeksen står kl 15 i 6.920 – en marginal nedgang på 0,11 prosent intradag. 

Odds på nestemann

Rishi Sunak, som Truss utkonkurrerte til stillingen som partileder er oddsselskapenes favoritt til å ta over. Oddselskapet Betfair har en odds på 2,1 for at han blir neste mann i «the hotseat».

Sunak har signalisert at han er «veldig, veldig interessert i jobben», ifølge Sky News.

De største utfordrerene til Sunak er nå Penny Mordaunt og Ben Wallace, med odds på henholdsvis 4,5 og 9.

Nåværende finansminister Jeremy Hunt har 10 i odds, selv om at han har annonsert at han ikke vil stille. Han ble utkonkurrert av Truss og Sunak i de preliminære rundene ved nominasjonsvalget på sensommeren.

Til slutt har «publikumsfavorittene» Boris Johnson og Theresa May odds på henholdsvis 14 og 17 på å få en andrerunde som leder for de konservative.