<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny statsminister i Storbritannia

Tidligere finansminister Rishi Sunak tapte kampen om å bli statsminister mot Liz Truss i september. Mindre enn to måneder senere går Sunak likevel til topps. 

Publisert 24. okt. 2022
Oppdatert 24. okt. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 770 ord
LEDER: Rishi Sunak, nåværende finansminister Storbritannia, blir potensielt statsminister. Foto: Bloomberg

På dagen for årets viktigste høytid innen hinduismen – divali – ble Sunak utpekt som ny leder for Det konservative partiet, og med det blir han statsminister i Storbritannia.

Sunak er hindu selv, og den første statsministeren i Storbritannia med asiatisk opphav. Han er bare den andre med minoritetsbakgrunn som får jobben, etter Benjamin Disraeli, en konservativ politiker med jødisk opphav som var statsminister to ganger på 1800-tallet.

Alle gode ting er to, heter det, også når det gjelder muligheten til å lede et av verdens mektigste land. Slik kan i hvert fall Sunak tenke nå.

Kampen mot Truss

Da Sunak og Liz Truss kjempet i tet for å få lederjobben på sensommeren i år, advarte Sunak mot Truss' økonomiske planer for skattekutt. Han kalte de hensynsløse og mente de ville forårsake kaos. Og det viste seg at han fikk rett.

Etter et katastrofalt «minibudsjett» som skapte store rystelser i finansmarkedene, ble først Truss' finansminister Kwasi Kwarteng sendt på dør. Deretter tok Truss selv hatten og gikk, bare 44 dager etter at hun ble statsminister.

Det utløste enda et ledervalg i Det konservative partiet. Denne gangen var det partiets parlamentsmedlemmer, og ikke partimedlemmene, som fikk bestemme. Etter at tidligere statsminister Boris Johnson trakk seg fra kampen, sto Sunak igjen mot Penny Mordaunt. Men Sunak var den eneste som fikk de 100 nominasjonene fra parlamentsmedlemmene som trengtes for å gå videre.

Dermed sto døren i Downing Street 10 – statsministerboligen – åpen for ham. Der er han godt kjent, da han flyttet ut av Downing Street 11 – finansministerboligen – så sent som i juli.

Møtte kona på Stanford

42 år gamle Rishi Sunak er sønn av en lege og en farmasøyt av indisk opphav. Han er født og oppvokst i Southampton på sørkysten og gikk på den prestisjetunge internatskolen Winchester College. På universitetet studerte han det samme som Liz Truss: filosofi, politikk og økonomi på Oxford.

Senere, etter noen år i bank- og finansnæringen, gikk Sunak på Stanford-universitetet i USA for å ta en mastergrad. Der møtte han også kvinnen som ble hans kone.

Akshata Murty er datter av grunnleggeren av den indiske teknologigiganten Infosys, og selv forretningskvinne og motedesigner. Paret har to barn.

Fikk koronapandemien i fanget

Det neste tiåret jobbet Sunak i flere finans- og investeringsselskap. Foran valget i 2015 ble han valgt som de konservatives kandidat i Richmond i Nord-England. De konservative har representert valgkretsen uavbrutt siden 1910. Sunak støttet brexit-siden under folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap i 2016. Etter valget i 2017 fikk han sin første statssekretærpost.

Da Boris Johnson fikk statsministerjobben i 2019, ble Sunak forfremmet til å bli statssekretær i finansdepartementet. I begynnelsen av 2020 røk sittende finansminister Sajid Javid uklar med statsministeren, og Sunak kom inn som erstatter.

Den ferske finansministeren sørget for støtte til permitteringsordninger og andre former for økonomisk støtte. Det gjorde at Storbritannia klarte å håndtere koronakrisen uten den samme massearbeidsledigheten som mange andre land opplevde. Tall fra det nasjonale statistikkbyrået ONS viser at ledigheten aldri kom stort over 5 prosent.

Skandaler

I den perioden var Sunak svært populær. Men utover i 2021 og i 2022 kom skandalene: Finansministeren fikk i likhet med Johnson bot for fester som brøt koronarestriksjonene i statsministerboligen.

Den enorme formuen ble brukt imot ham. Ifølge Sunday Times er han og kona til sammen verdt over 700 millioner pund, over 8 milliarder kroner. Og i april 2022 kom det fram i The Guardian og flere andre aviser at Akshata Murty ikke betalte skatt i Storbritannia.

Tross de mange avsløringene var Sunak fortsatt svært populær i partiet. Det var også han som bidro til at toryene måtte skaffe seg en ny leder.

5. juli trakk Sunak seg som finansminister og Javid som helseminister etter nok en Johnson-skandale. Statsministeren hadde angivelig blitt informert om trakasseringsanklager mot politikeren Chris Pincher allerede i 2019, uten å gjøre noe med saken. Sunak og Javids avganger utløste et skred av oppsigelser fra toryer i regjeringsapparatet, og Johnson måtte gå.

Tøff jobb

Det er ikke en enkel jobb som venter Sunak som partileder og statsminister.

Først og fremst må han rydde økonomisk opp etter Liz Truss og sørge for at britene kommer seg gjennom en vinter preget av det som har blitt kalt en levekostnadskrise. Prisene på strøm, mat og drivstoff har steget betraktelig de siste månedene, og inflasjonen i Storbritannia ligger på over 10 prosent.

Samtidig må han også rydde opp i omdømmet til Det konservative partiet. Etter det som kan betegnes som politisk kaos i kjølvannet av Johnsons skandaler og Truss' økonomihåndtering, gjør toryene det historisk dårlig på meningsmålingene.

Og mange briter ber om at det skrives ut valg, for det er verdt å merke seg at verken Truss eller Sunak ble valgt som statsminister av folket. Det var det sist Boris Johnson som ble i 2019.

NTB