<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre støtter økt kraftskatt, men sier nei til regjeringens lakseskatt

Kraftbransjen må bidra mer, slår Høyre fast. De støtter flere av regjeringens skattegrep for vann- og vindkraft, men sier nei til forslaget om ny lakseskatt.

Publisert 22. nov. 2022 kl. 11.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 155 ord
NEI: Henrik Asheim, Høyre. Foto: Iván Kverme

I sitt alternative budsjett beholder Høyre det såkalte høyprisbidraget, der kraftselskapene må betale ekstra skatt når strømprisen er høy. De vil også hente inn 1,5 milliarder kroner mer av kommunenes og fylkenes inntekter fra såkalt konsesjonskraft enn det regjeringen har foreslått.

– Det er rimelig at kraftbransjen bidrar mer, men på en måte som ikke forhindrer utbygging, sier finanspolitisk talsperson Helge Orten.

Han understreker at høytidsprisbidraget må avvikles i løpet av 2024.

Høyre er også positive til grunnrenteskatt på vindkraft, men sier at de ikke støtter grunnrenteskatten på havbruk som regjeringen har lagt fram. Partiet vil heller ta seg tid til å finne en annen måte næringen kan bidra med mer skatteinntekter på, og Orten nevner produksjonsavgiften. Dette er en avgift næringen allerede betaler.

Nestleder Henrik Asheim sier at det alternative budsjettet ville sett annerledes ut, dersom de fortsatt satt med regjeringsmakten.

– Det er umulig for oss å rette opp i skatteøkninger på over 40 milliarder kroner, sa han.

NTB