Uken etter at Kina gikk bort fra sin nulltoleranselinje mot corona, har antall smittetilfeller eksplodert, melder Bloomberg.
Dette gjelder særlig i hovedstaden Beijing, der det en gang så omfattende apparatet for PCR-testing ser ut til å være forlatt. Spredningen er så stor at offisielle smittetall anses som meningsløse, og sykehusene er overfylte.
– Logikken ser ikke ut til å gjelde her. Kinas tankegang er «det er ikke så mye vi kan gjøre, vi har gjort vårt beste. Vi har blåkopien av hva Vesten gjorde og hva som skjedde, så la oss bare fyre løs.» Dette er det jeg tror foregår nå, sier sjefanalytiker for farmasi hos Bloomberg Intelligence, Sam Fazeli, i et TV-intervju.
Men den svake økonomien snudde det
Han er en av flere eksperter som overfor nyhetsbyrået nå slår alarm, gitt at Kina er midt inne i en kald vinter og fortsatt har lav vaksinasjonsgrad blant eldre og et underbemannet helsevesen. Det er uklart om Kina har hatt tid til å bunkre opp med vaksiner og andre beredskapsplaner som trengs for å håndtere det den fremtredende legen Zhang Wenhong – også kalt Kinas Dr. Fauci (med referanse til smittevernsjefen i USA, red. anm.) – kaller et kommende «massivt» utbrudd.
Richard McGregor, seniorforsker for Øst-Asia ved Lowy-instituttet i Sydney, mener Kinas plutselige exit fra nulltoleranselinjen bryter med landets politiske tradisjoner.
– Kina pleier ikke å gjøre slike brå vendinger – de stresstester gjerne nye tiltak lokalt før de ruller dem ut nasjonalt. Regjeringen ser nå ut til å være overbevist om at den gamle tilnærmingen førte til katastrofe. Protestene var viktige, men faktoren som snudde det var den svake økonomien, sier han til Bloomberg.
– Nyttårsfeiring kan bli «superspreder»
Økonomer har raskt måttet endre sine prognoser for hvordan gjenåpningen i Kina nå vil spille seg ut, og sjeføkonom for Asia i Bloomberg Economics, Chang Shu, skriver ifølge nyhetsbyrået i et notat onsdag at landet er i rute til å bli restriksjonsfritt innen utgangen av mars. Det er tre måneder tidligere enn hennes tidligere prognose, som forutsatte en mer kontrollert utfasing.
En viktig «fryktfaktor» blant ekspertene er den kinesiske nyttårsfeiringen sent i januar, ofte kalt verdens største midlertidige folkeforflytning – i det som er årets travleste reiseperiode i Kina.
– Dette risikerer å bli en «superspreder» som driver opp dødstall og overvelder helsevesenet, sier Chang.
Førsteamanuensis Jeremy Lim hos Saw Swee Hock School of Public Health tilknyttet National University of Singapore hevder overfor Bloomberg at kinesiske myndigheters plutselige kursendring kan undergrave tilliten blant folket og gi næring til desinformasjon og konspirasjonsteorier.
– Generelt ville det ha vært veldig til hjelp om en klar plan om overgangen fra null corona til å leve med det – inklusive milepæler, grove tidslinjer og ressursbruk hadde blitt offentliggjort på forhånd. Politikk kan endre seg over natten, men folk trenger tid til å venne seg til nye situasjoner og å tilpasse sin atferd, sier Lim.