Vinnerne tapte åtte prosent

I snitt var deltagerne i Nordnets porteføljekonkurranse ned med tolv prosent i forrige uke. STØH Kapital klarte seg langt bedre.

KLARTE SEG BEST: STØH Kapital. Foto: STØH Kapital

Børskrakket tiltok i forrige uke, og Hovedindeksen på Oslo Børs var ned med nesten 17 prosent.

I snitt leverte studentgruppene i Nordnets porteføljekonkurranse en meravkastning på nesten fem prosentpoeng, hovedsakelig som følge av høyere kontantbeholdninger og lavere oljeeksponering.

Til og med analytikernes favorittaksjer gjorde det bedre enn Børsen, med en nedtur på «bare» ni prosent. STØH Kapital (NTNU Handelshøyskolen) klarte seg imidlertid aller best. Lagets kapital krympet med under åtte prosent.

Tjente på shipping

Et par av STØHs aksjer var utrolig nok opp i løpet av uken.

Hunter Group steg med nesten 15 prosent, mens nyinnkjøpte Orkla klatret med nær fire prosent fra handelstidspunktet.

Flere shippingaksjer gjorde det bra, etter en lang periode med kraftige fall. Frontline, som er blant analytikernes mest anbefalte selskaper, fikk en rekyl på over 46 prosent. Golden Ocean Group og Oceanis Eco Tankers svekket seg med bare 1-3 prosent.

I den andre enden av spekteret fant vi de oljerelaterte aksjene. Aker BP, en annen mye anbefalt aksje, var blant de verste. Markedsverdien ble nær halvert på bare en uke. Det samme gjaldt Panoro Energy og Magseis Fairfield.

BI Bergen i pluss

– Det har vært litt av en hektisk uke på børsen, noe som selvfølgelig har gitt store utslag i porteføljene til deltakerne i Skoleduellen, kommenterer markedskoordinator Nikolai Jordheim i Nordnet.

Dette er ingen overdrivelse: Børskrakket innebærer at bare Børsgruppen BI Bergen (Handelshøyskolen BI, Bergen) har positiv avkastning, siden denne runden av konkurransen startet i midten av september.

Gevinsten er dessuten ørliten, under en prosent. I snitt sitter studentgruppene med et tap på 18 prosent, mens Hovedindeksen har stupt 24 prosent. De som fulgte analytikernes råd og konsekvent kjøpte deres favorittaksjer, ville imidlertid ha tapt hele 44 prosent.

Defensive aksjer

Det vanlige rådet er å være defensivt posisjonert, når det er mye usikkerhet i markedet. Typisk anbefales dagligvareprodusenter, helsetjenester og kanskje sparebankene. I de seneste ukene har heller ikke dette forhindret at kapitalen har krympet ganske betydelig – om enn en god del mindre enn børsen generelt.

I forrige uke var de fleste sparebankene ned med 14-17 prosent, mens kursfallet for Orkla bare var rundt to prosent.

Sistnevnte ble plukket opp av Børsgruppen BI (Handelshøyskolen BI), STØH Kapital og Børsgruppen NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

«Cash is king»

Til syvende og sist er kontanter imidlertid det tryggeste, når det virker som om verden er i ferd med å ende. Flere av studentgruppene har følgelig økt sin kontantbeholdning i de seneste ukene – opp til Skoleduellens grense på 30 prosent.

Børsgruppen UiA (Universitet i Agder), UiO (Universitetet i Oslo), Verdi NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), OsloMet, UiT (Universitetet i Tromsø), NMBU og Børsgruppen Nord (Handelshøgskolen i Bodø) har allerede redusert børseksponeringen til nær et minimum.

Historisk har svært høye kontantbeholdninger i Skoleduellen ofte sammenfalt med kraftige rekyler, mens svært lave kontantbeholdninger gjerne sees kort tid før dramatiske børsfall. Fortsatt er enkelte studentgrupper imidlertid nær 100 prosent investert. Juridisk Finansklubb UiB (Universitetet i Bergen) er mest aggressiv, med en kontantbeholdning på bare 309 kroner.

Avkastning

GruppeForrige ukeSiden oppstart
STØH Kapital-7,9%-24,8%
Børsgruppen UiA-8,2%-14,7%
Aksjegruppen BI Bergen-8,4%0,5%
Børsgruppen Aktie BI-8,5%-15,3%
Børsklubben UiT-9,2%-12,4%
Analytikernes favoritter-9,4%-44,1%
Alpha Finance Ålesund-10,0%-22,4%
Finansgruppen Verdi NTNU-10,3%-19,2%
Aksjegruppen OsloMet-11,0%-13,4%
UiOs finans- og investeringsforening-13,2%-17,0%
Børsgruppen NMBU-13,4%-19,9%
Børsklubben NHH-15,3%-11,9%
Juridisk Finansklubb UiB-16,3%-21,3%
Hovedindeksen på Oslo Børs-16,7%-24,0%
Børsgruppen Nord-17,3%-28,8%
Børsgruppen UiS-19,5%-30,3%
*Denne runden av skoleduellen startet 13.9.2019.