Til topps med oljeaksjer

Kjempegevinster på Odfjell Drilling og Tgs-Nopec ga Børsgruppen UiS den ukentlige seieren i Nordnets porteføljekonkurranse.

MED MAKSIMAL BØRSEKSPONERING: Børsgruppen UiS. Foto: Børsgruppen UiS
Porteføljer

Ingen av deltagerne i Skoleduellen gjorde det bedre enn Hovedindeksen i forrige uke. Børsgruppen UiS (Universitetet i Stavanger) kom nærmest, med en avkastning på 2,6 prosent.

Rekyl i oljesektoren

Stavanger-lagets fokus på olje- og gassrelaterte aksjer har siden denne runden av konkurransen startet gitt en begredelig mindreavkastning. I forrige uke fikk både oljeprisen og mange av gruppens aksjer imidlertid en voldsom rekyl.

Odfjell Drilling og Tgs-Nopec ga gevinster på henholdsvis 22 og 15 prosent, mens Equinor, Ocean Yield og DNO steg med 3-6 prosent.

Det hjalp også at UiS-studentenes kontantbeholdning bare er en prosent. Til sammenligning ligger UiA (Universitetet i Agder) og Alpha Finance Ålesund (NTNU, Ålesund) på nesten 30 prosent.

Usikkerhet rundt kuttene

For øvrig har Børsgruppen NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) vurdert Opec pluss-landenes planlagte produksjonskutt.

«Om avtalen blir overholdt av alle parter er ikke sikkert,» konstaterer studentene på Nordnet-bloggen.

«Tidligere har man sett at det ofte jukses med kuttene, Markedet har heller ikke tatt avtalen særlig godt imot, og oljeprisen har i ettertid svingt voldsomt.»

NMBU-gruppen er dessuten ikke overbevist om at børsenes innhenting vil fortsette. En mulighet er at den seneste tidens oppgang er en «dead cat bounce», skriver de.

Store sektorforskjeller

«Markedets svingninger har ført til store forskjeller mellom de ulike sektorene,» fortsetter NMBU-studentene.

«Våre posisjoner innenfor kommunikasjon- og konsumsektoren har i den seneste tiden gjort det sterkt sammenlignet med mer sykliske industrier som olje, råvarer og materialer.»

Særlig har Orkla-aksjen steget mye, med en foreløpig avkastning på nesten 15 prosent fra kjøpstidspunktet.

NMBU påpeker at selskapet har tjent på coronarelatert hamstring. Sammen med Telenor er dette lagets største enkeltposisjon, og de to står for rundt 40 prosent av den samlede porteføljen. I forrige uke ble eksponeringen imidlertid noe redusert, for å sikre gevinst og frigjøre kapital. Laget dumpet dessuten alle sine Asetek-aksjer, etter et kursløft på 40 prosent.

Øker diversifiseringen

Pengene fra salgene ble brukt til å øke Børsgruppen NMBUs posisjoner i Scatec Solar, Hexagon Composites og Arcus.

I tillegg ble Mowi, Gjensidige, Axactor og Crayon Group tatt inn i porteføljen, for å bidra til økt diversifisering og aksjeeksponering frem til denne rundens avslutning.

«Crayon er verdensledende innen Software Asset Management og har et bredt tilbud av konsulenttjenester innen IT og skytjenester,» skriver laget.

«Dette er sentrale deler i blant annet hjemmekontorløsninger. Etter at coronakrisen inntraff, har flere og flere bedrifter benyttet seg av hjemmekontor, noe vi tror kan slå positivt ut for Crayon.»

Avkastning

GruppeForrige ukeSiden oppstart
Hovedindeksen på Oslo Børs4,3%-12,7%
Børsgruppen UiS2,6%-24,0%
Børsklubben NHH2,1%-3,4%
STØH Kapital1,8%-20,0%
UiOs finans- og investeringsforening1,5%-9,4%
Børsgruppen NMBU0,9%-13,9%
Finansgruppen Verdi NTNU0,8%-13,3%
Børsklubben UiT0,7%-4,2%
Alpha Finance Ålesund0,7%-15,1%
Børsgruppen Aktie BI0,7%-9,9%
Børsgruppen UiA0,6%-5,2%
Aksjegruppen OsloMet0,4%-2,8%
Aksjegruppen BI Bergen0,4%7,1%
Juridisk Finansklubb UiB0,1%-4,3%
Analytikernes favoritter-4,3%-41,1%
Børsgruppen Nord-8,1%-29,0%
*Denne runden av skoleduellen startet 13.9.2019.