Nytt gull til Børsgruppen Nord

Børsgruppen Nord tok nok en gang det ukentlige gullet i Nordnets porteføljekonkurranse, med en avkastning på 5,3 prosent.

UKENS VINNER: Børsgruppen Nord. Fra v. Aleksander Rauø, Sigurd Jensen, Torstein Hagenes, Håkon Larsen, Lasse Robertsen, Fredrik Bærvahr, Henrik Tvinnereim og Magnus Sandnes. Foto: Børsgruppen Nord
Porteføljer

Børsgruppen Nord (Handelshøgskolen i Bodø) imponerte i uke seks, med en avkastning på over 25 prosent. Medvinden vedvarte i forrige uke, da laget økte sin kapital med 5,3 prosent og dermed slo sølvmedaljisten Bull Invest (Handelshøyskolen BI, Trondheim) med 0,8 prosentpoeng.

57 prosent kursoppgang

Nord-porteføljen er som skapt for dagens spekulasjonsdrevne aksjemarked. Den inneholder 31 aksjer, hvorav mange er i SMB-segmentet og har langt større kursbevegelser er Hovedindeksen. En rekke er også «penny stocks», i den forstand at de omsettes for under 1 euro.

I forrige uke gjorde kryptoselskapet Element og Nordic Nanovector det særlig bra, med kursløft på 57 prosent.

    

Førstnevnte inngikk en avtale med Distributed Ledger Technologies om kjøp av alle selskapets aksjer. Nordic Nanovector meldte på sin side om et tap på 110 millioner kroner i fjerde kvartal. Ledelsen tilføyde at raskere innrullering av pasienter og samtaler med USAs legemiddelstilsyn gir lysere utsikter for utviklingen av medikamentet Betalumin.

Mange sterke Nord-aksjer

Av de øvrige aksjene i Børsgruppen Nords portefølje var Polight en vinner, med en kursoppgang på 18 prosent.

For PGS og Q-Free var økningen 13-14 prosent, mens Solstad Offshore-kursen steg med rundt 6 prosent.

Det er verdt å merke seg at ingen av aksjene som gjorde det best er populære blant studentene generelt, eller for den saks skyld blant analytikerne. Børsgruppen Nord er det eneste laget som har satset på Element og Nordic Nanovector.

    

Store endringer i porteføljen

Bull Invest, som tok forrige ukes andreplass, diskuterte sin investeringsstrategi på Nordnetbloggen.

«Vi har de første to månedene av 2021 brukt mye tid på å finne gode caser for vår portefølje, og som følge av dette har vi gjort store endringer,» skriver studentene.

Gruppen påpeker at et av deres porteføljeselskaper, Nordic Semiconductor, nylig la frem sterke tall for fjerde kvartal og dessuten har kjøpt Imagination Technologies Groups wifi-avdeling. Samtidig stiger etterspørselen i halvledermarkedet kraftig.

Bull Invest har også kjøpt Asetek, som lager væskekjølere for datautstyr. Laget peker på selskapets skalerbare forretningsmodell, trenden med stigende behov for datakraft, og ledelsens oppjusterte estimater for 2020. For øvrig satser Bull Invest på MPC Container Ships, Nekkar, Bewi, Kid og Carasent.

       

Risiko i aksjemarkedet

Even og Johannes fra Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder) sier på sin podcast at det finnes tre typer risiko i aksjemarkedet: ekstern, intern og mental.

De sammenligner børsinvesteringer med det å spille poker, der det gjelder å ha en god forståelse av de ulike risikoene man tar. Det er imidlertid ikke ønskelig å fjerne all risiko, ettersom man da også fjerner oppsiden.

– Overordnet har du en intern risiko i selskapet og en ekstern, som for eksempel corona for flybransjen, og ikke minst mental risiko, sier de unge investorene.

– Mental risiko angår hvorvidt du faktisk selger, når du hadde bestemt deg for å selge; at du gjennomfører dine planer, i stedet for å låse og gjøre noe helt annet - eller at du blir for grådig og satser for mye.

Viktige begrep for risikostyring er, ifølge UiA-laget, aksjens beta, sharpe-ratio, gjeldsgrad og diversifisering.

Gruppenes avkastning

GruppeForrige ukeSiden oppstart
Børsgruppen Nord5,3%-26,3%
Bull Invest BI Trondheim4,5%30,6%
Børsklubben NHH3,6%25,3%
Alpha Finance Ålesund2,4%13,4%
Børsgruppen UiA2,3%30,9%
UiOs finans- og investeringsforening2,0%29,0%
Finansgruppen Verdi NTNU1,8%21,8%
Børsklubben UiT1,3%24,2%
Analytikernes favoritter0,9%36,1%
Børsgruppen Aktie BI0,7%26,4%
Aksjegruppen BI Bergen0,6%13,8%
Hovedindeksen på Oslo Børs0,3%14,8%
Juridisk Finansklubb UiB0,1%37,1%
Aksjegruppen OsloMet-0,3%14,6%
Børsgruppen NMBU-1,9%26,3%
STØH Kapital-2,1%-0,6%
*Denne runden av skoleduellen startet 18.9.2020.