Sveitserfranc er blitt «gull»

Geopolitisk usikkerhet gjør at franckursen oggullprisen nå beveger seg i tandem, ifølge Goldman Sachs.

«TRYGG HAVN»: Frem til midten av 1999 understøttet den sveitsiske sentralbanken sin valuta med gull. Foto: NTB Scanpix

Siden bunnen sent i april i fjor har sveitsiske franc styrket seg med over fem prosent mot amerikanske dollar, mens gullprisen er opp med rundt 23 prosent. I den seneste måneden utgjør oppgangene henholdsvis 1,6 og 5,7 prosent.

Økt geopolitisk risiko

«Det er ikke helt klart hva som har drevet den seneste tidens utvikling, men vi tror økt geopolitisk konflikt kan ha motivert investorenes etterspørsel for sveitsiske franc,»kommenterer lederen for Goldman Sachs' valutagruppe, Zach Pandl, i en ny rapport.

Han påpeker at valutaen helt siden tidlig på 1900-tallet er blitt sett på som en «trygg havn».

Den gjorde det særlig bra under depresjonen på 30-tallet og de to verdenskrigene. I denne perioden og frem til midten av 1999 understøttet den sveitsiske sentralbanken sin valuta med gullreserver.

Mulig trendskifte i år

Pandl tilføyer at den geopolitiske risikoen ser ut til å ha falt i de seneste to ukene, idet en krig mellom USA og Iran virker mindre sannsynlig og verdens to største økonomier har fått på plass en handelsavtale med hverandre.

Dersom trenden fortsetter, vil sveitserfrancen trolig svekke seg i år, advarer valutasjefen.

Han la imidlertid til at det fortsatt er for tidlig å dumpe «trygge havner».

For øvrig hevder mange at også bitcoin er en erstatning for gull – eller «digitalt gull». Kryptovalutaen skjøt i helgen opp til sin høyeste verdi siden november og var i går ettermiddag opp med 19 prosent på en måned.