Gullprisen skyter opp

Økt virusfrykt løftet gullprisen med nesten tolv dollar pr. unse i går. Også verdien av sølv og bitcoin steg kraftig.

«TRYGG HAVN»: Gullbarrer på utstilling i Dubais gulldistrikt. Foto: NTB Scanpix
Råvarer

Mens «alt» var ned mandag ettermiddag, fortsatte oppturen for edle metaller og den mest populære kryptovalutaen. Gullprisen var opp med 11,8 dollar pr. unse, tilsvarende 0,8 prosent.

Verdien av sølv økte like mye, mens bitcoinkursen skjøt opp med 3,5 prosent.

– De globale markedene har bare ett fokus denne mandagen, og det er risikoen coronaviruset utgjør for verdensøkonomiens vekst, sier råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank.

– At viruset har fått lov til å spre seg forholdsvis lett skremmer markedet og legger en betydelig demper på børsoppgangen vi vanligvis ser i januar.

At viruset har fått lov til å spre seg forholdsvis lett skremmer markedet
Ole Hansen, Saxo Bank

Virus ødela illusjonen

– Det er ingen tvil om at coronaviruset har ødelagt illusjonen om «grønne skudd» i verdensøkonomien, tilføyer sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank.

– Markedet begynner nå å satse på at den amerikanske sentralbanken senker rentene, som forsikring mot negative eksterne faktorer.

Jakobsen advarer at økt pengepolitisk stimulans vil bidra til at rentene og inflasjonen ytterligere skiller lag.

Mens lavere oljepriser isolert sett virker inflasjonsdempende, motvirkes denne effekten av et redusert varetilbud, idet sykdommen skaper produksjonsavbrudd.

VENTER HØYERE GULLPRIS: Sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank. Foto: Saxo Bank
...coronaviruset har ødelagt illusjonen om «grønne skudd» i verdensøkonomien
Steen Jakobsen, Saxo Bank

Drives av realrentene

– Generelt kjøper man sølv, når økonomien begynner å bedre seg, ettersom dette er et industrielt metall, fortsetter Saxo Bank-økonomen.

– Gullprisen drives derimot mest av realrentene.

Dansken mener dette innebærer at gullprisen burde stige, selv uten at man tar hensyn til metallets status som «trygg havn».

– Gullets oppgang siden juni i fjor kan deles i tre faser: Først kollapsen i de globale obligasjonsrentene, så konflikten mellom USA og Iran tidlig i januar, og nå coronaviruset, utdyper Hansen.

– Årsaken til at vi tror gullprisen vil stige enda mer – stigende inflasjon og en svakere dollar – har ikke en gang begynt å utspille seg.

Ingen «trygg havn»

Bitcoin-kursen svinger generelt langt mer enn gull- og sølvprisene, men det forhindrer ikke at verdens mest populære kryptovaluta til tider kalles «digitalt gull». Dens verdi lå mandag ettermiddag på 8.756 dollar.

I det seneste året utgjør avkastningen hele 153 prosent, mot 22 prosent for gull og 16 prosent for sølv.

– Det er imidlertid vanskelig å forutsi kursutviklingen, ettersom verdien av digitale aktiva som bitcoin drives av unike faktorer, hevder forvalteren Kostya Etus i CLS Investments til nettsiden Coindesk.

– Bitcoin anses generelt ikke som en «trygg havn» på linje med gull og kontanter, og den har heller ikke mye til felles med risikoaktiva som aksjer.

Prisutvikling

PrisendringGullSølvBitcoin
1 dag0,8 %0,8 %3,5 %
1 måned4,9 %2, 9%21,3 %
1 år21,6 %16,1%153,0 %
Kilder: Kitco, Ethereumprice.org.
gull
sølvprisen
gullpris
gullprisen
edle metaller
saxo bank
bitcoin
kryptovaluta
corona-virus
coronavirus
coronaviruset
børsfall
oljeprisen
Nyheter
Råvarer
Børs