Ny rekord for gullprisen

Gullprisen fortsetter å stige. Målt i euro og yen er det edle metallet nå dyrere enn noen gang tidligere.

STADIG MER VERDT: Denne gullbarren på 1.000 gram koster 530.000 kroner. Foto: NTB Scanpix
Råvarer

Gullprisen var på torsdag helt oppe i 1.619 dollar pr. unse, høyere enn noen gang siden tidlig i 2013. Målt i euro og yen var nivået rekordhøyt.

Nordmenn ville på sin side ha tjent over 30 prosent på gullkjøp gjort for et år siden.

Også gullgruveaksjer har gjort det bra. VanEck Vectors børsnoterte fond for denne typen investeringer har gitt en dollaravkastning på 29 prosent i det seneste året, mens et lignende produkt med fokus på SMB-selskaper i sektoren er opp med nesten 27 prosent.

Når snart 1.650 dollar

«Vår beste prognose er at bruddet over 1.600 opprettholdes og at prisene ganske raskt beveger seg i retning av 1.650 dollar pr. unse,» kommenterer analysesjef Jasper Lawler i en melding til London Capital Groups kunder.

Norske Investtechs automatiske tekniske analyse gir det edle metallet en score på 96 av 100, noe som signaliserer ytterligere oppside på 1-6 måneders sikt. Det Oslo-baserte selskapet peker på en stigende trendkanal og økt etterspørsel blant investorene. Terminkontraktmarkedet ga et kjøpssignal tidligere i denne uken, da gullprisen brøt gjennom et motstandspunkt på 1.590 dollar pr. unse. Det neste ligger rundt 1.622 dollar.

Reflekterer økt frykt

Også rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets har fått med seg oppgangen. Meglerhuset har utviklet en egen indeks for risikoappetitten i markedet, og i den seneste tiden har denne falt betydelig.

Hovedårsaken er at kobberprisen har stupt, mens gullet er blitt langt dyrere.

«...fallet i kobberprisen reflekterer investorenes lavere vekstforventninger for verdensøkonomien, og gullprisens økning reflekterer investorenes etterspørsel for trygghet og lavere avkastningsforventninger for andre finansielle aktiva,» forklarer Borgen Gjerde i en rapport.

gullpris
gullprisen
teknisk analyse
investtech
dnb markets
fryktindeks
risikoappetitt
Nyheter
Råvarer