Sukkerforbruket faller

For første gang på 40 år spiser verdens befolkning mindre sukker. Hovedårsaken er coronakrisen.

ETTERSPØRSELEN FALLER: Poser med sukker i et lager i Brasil. Foto: Dreamstime
Råvarer

Verdens sukkerforbruk stiger typisk med rundt 1 prosent per år, omtrent det samme som befolkningsveksten. Nå truer coronavirusets utbrudd imidlertid opptrenden, ifølge Czarnikow Group.

Senker estimatene

I mars reduserte analyseselskapet sitt estimat for i år med to millioner tonn, noe som innebar at forbruket per person ville synke.

I denne måneden ble prognosen ytterligere redusert, og nå er det snakk om et samlet fall i den globale etterspørselen.

Noe lignende har ikke skjedd siden 1980, da sukkerprisen steg til en topp på 45 cent per pund. Til sammenligning er dagens pris bare 12 cent, en fjerdedel under nivået for fire måneder siden.

Drikker mindre brus

«Som med de fleste ting for tiden, skyldes en stor del av denne endringen coronaviruset», skriver Czarnikow i en rapport.

Sukkerforbruket ventes å falle med 5 prosent for steder som ved utgangen av mai fortsatt hadde stengt store deler av sin økonomi.

«Når folk ikke kan gå til butikker, kinoer, sportsbegivenheter og barer, er forbruket av sukker – i form av sukkerholdige drikkevarer, hurtigmat og søtsaker – også redusert», forklarer analyseselskapet.

«Vi kan bekrefte dette ved å se på brussalget, som er blitt særlig hardt rammet av nedstengningene og færre sosiale sammenkomster».

Czarnikow ser for seg en innhenting neste år. Den globale sukkeretterspørselen ventes da å bli rundt 1 prosent høyere enn i 2019.