Tror gullprisen snart vil stige til 2.500 dollar

Konsernsjef Torodd Rande i K.A.Rasmussen opplever mangedobling av gullmynt-salget og tror prisene skal fortsette oppover. 

GODE TIDER: K.A.Rasmussen på Hamar opplever ekstrem etterspørsel etter mynter. Her ved konsernsjef Torodd Rande. Foto: Oliver Orskaug
Råvarer

Natt til mandag braste gullprisen igjennom rekordnoteringen på 1.921 dollar satt i september 2011, og ble handlet til rundt 1.940 dollar pr. unse. Årets oppgang er nå på 28 prosent for det edle metallet.

Lave realrenter, ekstreme pengepolitiske tiltak, store statlige budsjettunderskudd, og nå en fallende dollar og økte spenninger mellom USA og Kina, har satt fyr på gull- og sølvprisen. 

Investoretterspørselen merkes veldig godt hos den tradisjonsrike edelmetallbedriften K.A.Rasmussen på Hamar. 

– Vi opplever en veldig stor økning i etterspørselen og har solgt mer mynt enn vi noengang har gjort. Økningen er på flere hundre prosent. Det gjelder gull og sølv, men også platina og palladium, sier konsernsjef Torodd Rande i K.A.Rasmussen.

Kunne solgt enda mer

Ifølge Rande har balansen strammet seg enda mer til ved at tilbudssiden ikke har vært helt stabil i disse coronatider, ettersom noen av myntverkene de kjøper fra tidvis har vært stengt.

– Sannheten er at vi kunne ha solgt mye mer hvis vi hadde mer selv. Vi får ikke tak i nok. Etterspørselen er så stor at vi klarer ikke å levere til alle sammen. Markedene har blitt støvsugd for tilgjengelig mynt, sier han.

REKORDHØY PRIS: Gullprisen er nominelt på sitt høyeste nivå noensinne. Foto: Bloomberg

– Tror du prisene skal fortsette å stige?

– Jeg tror prisene skal videre opp, i hvert fall i det korte bilde. Jeg ser ikke bort ifra at man kan se gullet i 2.500 dollar pr. unse snart, sier han og peker på uroligheter i USA foran høstens presidentvalg. 

Finansavisen omtalte nylig K.A.Rasmussens årsregnskap for 2019, som viste inntekter på 1,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på 35 millioner. Bedriften, som ble etablert i 1872 i Kirkegaten i Oslo, lager en rekke produkter med utgangspunkt i edelmetaller og er blant Nordens største leverandører. 

Sølv-bonanza

Sølv, som er et mindre marked enn gull, og er mer volatil i pris, har steget enda mer enn gull i de seneste dagene, men falt også mer da coronakrisen i mars senket også prisene på de edle metallene i en kort periode. 

Hittil i år er sølvprisen opp 35 prosent og er på sitt høyeste nivå siden 2013. Men det er foreløpig veldig langt opp til rekordnoteringen fra 2011 på rundt 50 dollar pr. unse.

Ringholm fikk rett

I Norge har det generelt vært svært liten interesse for gull i finansbransjen. Det finnes ikke et eneste norsk aksjefond der mandatet er knyttet til gullgruveprodusenter, og ingen forvaltningshus har snakket om å ha gull som en del av investeringsporteføljen.  

Men for ett år siden kom kredittsjef Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets «ut av skapet». På et lunsjseminar der temaet var «Hva skal du investere i når renten blir negativ?», snakket Ringholm varmt om det edle metallet og har vært positiv siden. 

I mellomtiden har gullprisen steget med rundt 400 dollar. 

– Jeg tenker at dette ikke er over og at prisene vil fortsette å stige. Realprisen på gull er fortsatt ikke på all-time high og det er veldig mange investorer som nå innser at de har for lite gull i porteføljen, sier han og peker på blant annet på realrentene og økt geopolitisk uro.

– Man kan jo også, i enkelte mørke stunder, miste tilliten til sentralbanker og politikere som driver nå med ekspansiv finans-og pengepolitikk som kan lede oss i en grøftekant og etterhvert drive inflasjonen opp, fortsetter han.

BULL PÅ GULL: Kredittsjef i SpareBank 1 Markets, Pål Ringholm. Foto: Eivind Yggeseth