Nordic Mining i nye partnersamtaler

Nordic Mining snakker med flere aktører om en partneravtale for granatforekomstene i Engebøfjellet. – Det er positiv interesse, spesielt fra det europeiske markedet, sier konsernsjefen.

SVÆRT LØNNSOMT: Nordic Minings endelige mulighetsstudie for gruvedrift i Engebøfjellet viste at prosjektet er veldig lønnsomt. En investeringsbeslutning nærmer seg selv om coronakrisen har forsinket prosessen.  Foto: NTB SCANPIX
Råvarer

Nordic Mining nærmer seg en investeringsbeslutning for gruvedrift i Engebøfjellet. I vinter fikk imidlertid prosjektet et tilbakeslag da partner og aksjonær Barton Group trakk seg fra samarbeidet.

Det amerikanske familieselskapet, med røtter tilbake til 1878, skulle i utgangspunktet hjelpe Nordic Mining å selge mesteparten av granatet som blir produsert i gruven. Samme dag som Barton forlot avtalen, falt Nordic Mining-aksjen 20 prosent.

På tirsdagens kvartalspresentasjon opplyste konsernsjef Ivar S. Fossum at Nordic Mining er i dialog med flere aktører som kan overta Bartons plass.

– Vi opplever at det er positiv interesse, spesielt fra det europeiske markedet, for å få på plass en regional produsent, sier han.

Ifølge Fossum er målsettingen å ha en slik offtake-avtale på plass før en finansieringsbeslutning tas.

– Jeg kan ikke være konkret på hvem vi er i dialog med. Men vi prioriterer å få dette på plass fordi vi til en viss grad trenger en forankring på markedssiden for å lykkes med å få en fornuftig prosjektfinansiering. 

Må ha to avtaler

I Engebøfjellet skal Nordic Mining også utvinne rutil. Mens granat er et hardt mineral som brukes blant annet til sandpapir, sandblåsing og vannjetskæring, benyttes rutil til å fremstille ren titandioksid. 

Dette er et hvitt pulver som blir brukt som hvitt fargepigment i alt fra maling til iskrem.

I januar i fjor inngikk Nordic Mining en ­avtale med et japansk handelshus for en betydelig andel av den kommende rutilproduksjonen.

– Det er godt mulig at disse avtalene vil bli litt forskjellige, men det er klart for oss at vi må ha en avtale for begge mineralene før vi går videre, sier Fossum.

Mindre underskudd

Uten inntekter, leverte naturlig nok Nordic Mining røde tall i andre kvartal. Driftsunderskuddet ble imidlertid redusert med 13 millioner kroner til 7,7 millioner sammenlignet med samme periode i fjor.

I grove trekk har vi nok kapital til et godt stykke inn i 2021
Ivar S. Fossum, konsernsjef

At resultatet før skatt ble ytterligere 4,7 millioner kroner dårligere, skyldes valutaeffekter på eierposten i finske Keliber, som utvinner litiumkarbonat til batterier.

– Vi ønsker å være litt forsiktige fordi vi ennå ikke helt kjenner rekkevidden av virussituasjonen, sier Fossum.

– I fjor hadde vi dessuten en del ekstrakostnader i forbindelse med den endelige mulighetsstudien, samt at vi også hadde noen miljøprogrammer lokalt og tredjepartskostnader knyttet til tekniske studier, legger han til.

Ved utgangen av andre kvartal hadde gruveselskapet en kontantbeholdning på 57 millioner kroner.

– Hvor lenge disse midlene varer avhenger av aktivitetsnivået, men i grove trekk har vi nok kapital til et godt stykke inn i 2021, sier konsernsjefen.

Tirsdag ettermiddag var Nordic Mining-aksjen ned 6,9 prosent til 2,30 kroner. Siden årsskiftet er aksjen opp 7,5 prosent.

 

Nordic Mining

(Mill. kr)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter0,00,0
Driftsresultat−7,7−20,7
Resultat før skatt−12,4−20,5
Resultat etter skatt−12,4−20,5
nordic mining
ivar s. fossum
gruvedrift
Nyheter
Råvarer
Børs